Vadbaleset: Ezentúl az autó biztosításnak kell fedeznie a kárt
Fotó: Fotó: Unsplash

2023-10-11

Vadbaleset: Ezentúl az autó biztosításnak kell fedeznie a kárt

Valójában csak augusztus végén, szeptemberben kezdődik (és novemberig tart) a szarvasbőgés időszaka, amikor a szarvasok párosodnak. A bikák ilyenkor „ész nélkül" követik az ösztönüket, ezzel veszélybe sodorva saját magukat és az erdők, mezők mellett autózókat. De még a legveszélyesebb időszak előtt megváltoztatták a vadbalesetekre vonatkozó jogszabályokat, írja a Totalcar autós magazin. Mostantól kezdve az az alapeset, hogy az autós a hibás, ha elüt egy vadállatot, így a kárt is neki kell megtérítenie. A szarvasok egyébként naplementétől aktívak, tehát éppen a nehéz látási viszonyok között találkozhatunk velük nagyobb eséllyel az utakon, szürkületben és teljes sötétségben bármikor elénk futhatnak.

Eddig hogy volt?

Akármilyen körülmények között ütünk egy nagy testű vadállatot, mindig kell értesíteni a rendőrséget és a területileg illetékes vadásztársaságot is, mert az elütött vad az ő tulajdonuk. Eddig a helyi vadásztársaság biztosítója az estek nagy részében megtérítette az elütött állat okozta károkat: ha eddig volt vadveszélyt jelző tábla az úton, akkor a balesetből adódó kárt az autósnak kellett megfizetnie, amennyiben nem volt vadveszélyt jelző tábla, akkor a felelősség a vadásztársaságot illette. Ez azonban megváltozott idén nyáron a Magyar Közlöny 90. számában megjelentek módosítás szerint. A közlönyben az erre vonatkozó rész így szól: „Nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben."

Ez azt jelenti, hogyha az elütött vadat éppen űzték, lőtték, vagy hajtották, akkor természetesen nem az autós a felelős, de minden más esetben a vezető lesz a hibás vadgázolásnál, és így a kárt neki, vagyis az autó biztosítójának kell fedezni. Hogyan lehet bizonyítani, hogy űzték éppen az elénk kerülő állatot? Ha nem jelentkezik önként a vadász, akkor sehogy, tehát az állatok és magunk védelmében ezentől figyelj még jobban erdők, mezők környékét!

Forrás: Totalcar

Fotó: Shutterstock