400 kilométernyi KalandKörrel  bővült a Balaton környéke 400 kilométernyi KalandKörrel  bővült a Balaton környéke
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-02-26

400 kilométernyi KalandKörrel  bővült a Balaton környéke

A BalatonBike365 projekt során már eddig is épültek bicikliutak, most viszont egy 400 kilométeres szakasszal bővült a kínálat. A KalandKör az egész Balatont megkerüli, és többek között olyan településeket érint, mint Badacsonytomaj, Keszthely, Fonyód vagy Balatonvilágos. A megalkotásának célja egyrészt új balatoni kerékpárutak létesítése, másrészt pedig egy úgynevezett gravel pályahálózat létrehozása volt.

„A már korábban kijelölt ezer kilométeres összefüggő kerékpáros útvonalhálózat után egy 400 kilométeres Kalandkörrel bővült a kínálat, mely teljes egészében megkerüli a Balatont”

– írják a BalatonBike365 weboldalán.

A mindkét irányból végig kitáblázott, de nem hagyományos kerékpárúton vezető túraútvonalakon könnyebb és nehezebb terepszakaszok váltják egymást, amik teljesen új kalandokat ígérnek a bicikliseknek.

Az új vonalon történő tájékozódást egy egységes jelrendszer segíti, ami 263 irányjelző táblában testesül meg. A kiépített hálózat miatt a tó körüli városokból is egyszerű becsatlakozni a KalandKörre, az ingyenesen letölthető BB365 applikációban pedig GPS-alapú rendszer segítségével tájolhatjuk be magunkat.

A KalandKör ráadásul a parttól kicsit távolabb eső turisztikai látványosságokat is érint, ugyanakkor a Balatont sem hanyagolja el, hiszen rendre visszatér a tó partjára. A KK400 teljesítésének időbeli mérését mintegy 50 QR-kód teszi lehetővé, amiket telefonunkkal könnyedén le tudunk olvasni abban az esetben, ha barátinkkal vagy családunkkal egy kis versenyzésre vágynánk.

És ezekről hallottál már? 5 hollywoodi sikerfilm, amit a Balaton környékén is forgattak

Princzinger Péter, a VisitBalaton Nkft. ügyvezetője szerint a KalandKör megalkotásának gondolatát két dolog vezérelte. Egyrészt új lehetőségeket kínál azok számára, akik már kipróbálták a turisztikailag is népszerűnek számító Balatonkört, az új nyomvonal ugyanis tökéletes alapja lehet egy többnapos, de akár több egynapos kerékpáros kirándulásnak is.

Fotó: KalandKör400

Másrészről szerették volna megalkotni Magyarország legnagyobb összefüggő úgynevezett gravel útvonalhálózatát (a földúton folytatott gravel nagyjából a hegyi biciklizés és az utcai kerékpározás közé tehető – a szerk.). Az Egyesült Államokból indult kerékpározási forma világszerte az egyik legnagyobb trendnek számít a kerékpárosok között, sőt, már a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is külön szakágként kezeli.

„A szakaszokat úgy választottuk ki, hogy azok kihívást és kalandot jelentsenek mindenkinek, de ne legyenek túlzottan nehezek”

– ismertette a pályát Princzinger.

A Balaton környékét minden évben sokan célozzák be: Pörögnek a belföldi úti célok: ezekre a helyekre utaztak a magyarok

A KalandKör nyomvonala egyébként hazai és nemzetközi szakújságírók szerint is igazi gravel-paradicsomnak számít, a játékos versengés pedig csak hozzátesz az élményhez. Ennek során minden sikeres szakasz teljesítését követően egy letölthető, a közösségi médiában megosztható online oklevelet kapnak a biciklizők, de az időre vonatkozó „pontszámokat” egyénileg is tudják gyűjteni, amit egy online eredménylistában is viszontláthatnak.

„Amennyiben valaki mind a 12 részszakaszt teljesíti, emlékül egy BB365 ajándékkal lesz gazdagabb”

– tette hozzá Princzinger.

A pályákon haladva változatos tájakat csodálhatunk meg: a várromoktól kezdve a csendek falvakon át a borkóstolókig, aki szívesen vesz részt ilyen programokban, annak tetszeni fog a KalandKör. Az új kerékpárturisztikai termék ráadásul lehetőség ad olyan helyekkel bővíteni a balatoni látnivalók listáját, ahova eddig a kerékpárosok csak nagyon nehezen tudtak eljutni.

A KalandKörről ezen a linken lehet bővebben tájékozódni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!