4+1 lenyűgöző vár Magyarországon, ahol egyből felelevenedik a múlt 4+1 lenyűgöző vár Magyarországon, ahol egyből felelevenedik a múlt
Fotó: Füzér vára, Magyarország – Fotó: Shutterstock

2024-05-09

4+1 lenyűgöző vár Magyarországon, ahol egyből felelevenedik a múlt

Magyarországot a történelem során megannyi impozáns várral ajándékozták meg elődjeink, nagy részük pedig szerencsére a jelenben is látogatható. Ugyan Eger, Hollókő vagy éppen Visegrád várát a tapasztalt utazók már kihúzhatták a bakancslistáról, a legnépszerűbb építményeken kívül is akad bőven választás azok számára, akik szívesen járnák be a hazai erődítményeket.

1. Régéc vára

A Zempléni-hegység közepén, Sárospataktól nyugatra találhatunk rá a vulkáni kúp tetején álló Régéci várra. A vár a 16. század közepétől a 17. század végéig főleg főúri rezidenciaként működött, legszebb formáját pedig a Rákóczi-birtok központjaként érte el. I. Rákóczi Ferenc halála után egy évvel – 1677-ben – Zrínyi Ilona a várba költözött a kicsi II. Rákóczi Ferenccel, aki itt töltötte gyermekkorának első éveit. A várat végül I. Lipót császár 1686-ban teljesen leromboltatta, ezt követően pedig évszázadokig csak a romok álltak a 639 méter magas tetőn. A várat érintő felújítási munkálatok a 20. század végén indultak meg, mára pedig többek között az Öregtornyot is sikerült helyreállítani.

2. Füzér vára 

A Zempléni-hegységet egy másik híres vár is díszíti, mégpedig a Szent Korona egykori rejtekhelyeként ismert Füzér területén. Az 552 méter magasan tornyosuló építmény a 13. században már biztosan, de a feltételezések szerint – az Árpád-kori Aba nemzetségnek köszönhetően – már a tatárjárás idején is létezett. A vár időközben a Perényi családhoz került: Szapolyai János 1526-os megkoronázását követően Perényi Péter koronaőr ugyanebben az évben Füzérre menekítette a Szent Koronát. Az elkövetkező évszázadokban a vár nem játszott fontos hadi szerepet, felújítása 2014-ben kezdődött meg. Ma azért is kedvelt látványosság, mert a környéken halad végig az Országos Kéktúra útvonala.

Kastélyok is akadnak bőven: 5 pazar kastély Magyarországon, ahol bárki előkelőség lehet

3. Szigligeti vár

Ugyan a legtöbb hazai vár az ország északi részén található, azért máshol is akadnak szép erődítmények. A Balaton fölött, egy vulkanikus hegy csúcsán emelkedik a pannonhalmi bencésekhez köthető Szigligeti vár. Építése az 1260-as években kezdődött meg, majd IV. Bélához került, a török időkben pedig a Szigligeti vár is a végvárrendszer részét képezte. A vár sorsa szintén I. Lipót idején pecsételődött meg, aki gazdasági okok miatt számos magyar várat leromboltatott. A Badacsony közelsége miatt mára népszerű túraállomásnak számít, de az itt rendezett középkori várjátékok miatt a családok körében is kedvelt helyszín.

Fotó: Shutterstock

4. Bory-vár 

A Székesfehérváron, az Öreghegynél található Bory-vár egy igazi különlegesség, mely csodás példája a szerelemnek. A várat ugyanis Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök építtette – az egyébként szintén művész – szerelmének, Komócsin Ilonának. A munkálatokat 1923-ban kezdte meg, és élete végéig dolgozott rajta többnyire egyedül. A művészvár hét toronyból és harminc helyiségből áll, melyek közül három műteremként funkcionál. A várat még kortárs művészek és Komócsin Ilona festményeivel népesítettek be, de területén mindenhol szobrokkal, képekkel és régiségekkel találkozhatunk.

A kertekről se feledkezzünk meg! 5 csodaszép arborétum Magyarországon, amit tavasszal látni kell

+1. Somoskő vára (Hrad Šomoška) 

Somoskő vára bizonyos értelemben kakukktojás, mivel a vár éppencsak átlóg a szlovén határon, ám a várrom alatti falu még Magyarországhoz tartozik. Somoskő 13. századból származó várának eredetileg öt tornya volt, ezek egyikében lakott Losonczy Anna, Balassi Bálint költő szerelme. Érdekessége, hogy az ágyútoronynak köszönhetően a vár sokáig ellen tudott állni a török ostromoknak, 1576-ban viszont sikerült bevenniük, a Füzéri vár tetején pedig kicsit több mint másfél évtizedig díszelgett török zászló.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!