Kutyával nyaralnál? Így működik az állatútlevél Kutyával nyaralnál? Így működik az állatútlevél
Fotó: Fotó: Unsplash/Patrick Hendry

2024-06-12

Kutyával nyaralnál? Így működik az állatútlevél

Sok állattartó a nyaralás során sem válik meg szívesen kedvencétől, ami érhető, hiszen nekik is kijár egy kis vakáció. Az állatok utazása viszont valamennyivel bonyolultabb, mint az embereké, hiszen több dolgot is időben el kell intéznünk.

Ahhoz, hogy kedvenceinket is magunkkal tudjuk vinni a nyaralásra, nekik is ki kell állítanunk egy útlevelet. Erre nemcsak az Európai Unióban, de más országokban is szükségünk lesz – jó hír viszont, hogy az unióban ezek teljesen egységesek.

Image
Fotó: Fotó: Chewy / Unsplash
Hogyan igényelhetjük?

Első lépésként egy olyan állatorvost kell keresnünk, aki jogosult az útlevél kiállítására. Magyarországon bármelyik szakembert választhatjuk, aki a Magyar Állatorvosi Kamara tagjai és van engedélye arra, hogy beadja a veszettség elleni védőoltást – hívja fel rá a figyelmet a Sokszínű Vidék.

Az utazáshoz elengedhetetlen, hogy az állat azonosítható legyen, ennek leggyakoribb módja a bőr alá ültetett mikrochip – ennek azonosítószáma bekerül az útlevélbe. Ezen felül érvényes veszettség elleni oltással is rendelkezni kell, néhány országban pedig további kötelező oltások is szükségesek – emiatt pár hónappal az indulás előtt érdemes tájékozódnunk az adott ország követelményeiről. Miután az orvos az összes szükséges oltást, egészségügyi intézkedést elvégezte, ki tudja állítani az útlevelet, melyben minden a gazdit és az állatot érintő fontos adat szerepel.

Kell még valamire figyelni?

Az útlevél érvényessége minden esetben a beadott veszettség elleni oltás dátumától függ, tehát a rendszeres utazóknak figyelniük kell arra, hogy véletlenül se járjon le az érvényesség ideje. Autós, illetve vonatos utazások során egyszerűen átjuthatunk az uniós országokba, ám a repülőtereken valószínűleg egy kicsit nehezebb dolgunk lesz. Ahogy az Airportal is írja, a legtöbb légitársaság csak kistestű kutyák és macskák szállítását vállalja a fedélzeten, a többi állat jegye rendre a repülőgép rakterébe szól.

A fapados légitársaságok szinte sosem vállalják be a kisállatok szállítását.

Amellett, hogy érdemes jó korán elkezdeni a szervezkedést, nem árt tudni, hogy a fedélzeten legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat. Az utastérben szállított kisállatok – és ketreceik – súlya nem haladhatja meg a 8 kilogrammot, a ketrecek mérete pedig a 42 x 32 x 29 centiméteres határt, hiszen ennek mindenképpen el kell férnie az ülés alatt. Igényünket minden esetben előre kell jelezni az adott légitársaságnak.

A csomagtérben szállított állatok súlya egy kicsit nagyobb lehet: a ketreccel együtt maximum 32 kilogrammot érheti el, poggyásztéri szállítás esetében pedig a ketrec paraméterei nem haladhatják meg a 125 x 69 x 80 centimétert. A szállítódobozra ragasszuk rá az elérhetőségünket, és érdemes azt is jelezni, hogy élő állat utazik benne. 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!