Miért különböznek az útlevelek színei, és mi alapján választják ki őket? Miért különböznek az útlevelek színei, és mi alapján választják ki őket?
Fotó: Shutterstock

2024-07-11

Miért különböznek az útlevelek színei, és mi alapján választják ki őket?

A  kommunizmusban az utazás sokak számára elérhetetlen álom volt csupán Magyarországon, enyhülés csak a hatvanas-hetvenes években kezdett megmutatkozni. 1972-től Magyarországon már kétféle útlevél volt forgalomban: a piros színű a baráti, szocialista országokba szólt, míg a nyugati országokba kék útlevéllel lehetett utazni. Az útlevelek színe viszont napjainkban is országonként eltér – de miért van ez így, és mi határozza meg a dokumentumok színét?

 Aki a Kádár-korszakban nőtt fel, bizonyára jól emlékszik a kék és piros útlevelekre, ám az iratok színe nemcsak a rendszerváltás előtti Magyarországában tért el, de a modern világban is más-más színű dokumentumokkal találkozhatunk. Alapjáraton eddig a világ összes országa a piros, a kék, a zöld és fekete árnyalatai közül választotta ki az útlevél színét, ám azt kevesen tudják, hogy ez inkább számít hagyománynak, mintsem előírásnak. Ennélfogva nem meglepő, hogy vannak kivételek: habár az országok általában sötétebb, mattabb színeket választanak,  a Fidzsi-szigeteken például az útlevelek színe élénk világoskék, Guineában élénkzöld, Vanuatuban pedig türkizes.

Érdekesség, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) csak azt írja elő, hogy az útleveleket olyan anyagból kell készíteni, melyek hajlíthatók, hogy ennek az anyagnak bírnia kell a -10 Celsius-fok és 50 Celsius-fok közötti hőmérsékletet, valamint az 5-95 százalék közötti páratartalmat is. A formázásra – így például a betűtípusra és a méretre – igazából csak javaslatokat fogalmaztak meg, a színválasztást viszont teljesen az adott országra bízzák.

Kék
Image
Fotó: Jaimie Harmsen, Unsplash.

A Föld legtöbb országának (84) útlevele a kék valamely árnyalatában látható. Ez a szín gyakran valamilyen gazdasági összetartozást jelöl, így például Dél-amerikai Közös Piachoz (MERCOSUR) tartozó Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay, illetve a Karib-térség országainak polgárai is kék színű útlevéllel utazhatnak. Ezt választotta még az Egyesült Államok, Tanzánia, Vietnám, Kazahsztán és Kenya is, de sok tengerparttal rendelkező, óceánközeli ország is a kék mellett tette le voksát.

Piros
Image
Fotó: Shutterstock

A Passportindex adatai szerint a bordó/piros szín számít a második leggyakoribbank az egész világon: ennek árnyalatait összesen 68 ország használja, így például az Európai Uniós tagországok is. Az összetartozás ábrázolása végett az EU még 1981-ben egységesítette az útlevelek színeit – ezért változott meg többek között a magyar útlevél is a korábbi kékről. Hasonlóképpen, az Andok Közösség országai (Bolívia, Kolumbia, Ecuador és Peru) is az összetartozás jegyében bordó útlevelet használnak, míg miután Nagy-Britannia kilépett az EU-ból az útlevelük színét is kékre változtatták.

Zöld
Image
Fotó: Shutterstock

Jelenleg összesen 40 ország használja a zöld színt az útlevelekhez. A zöldet használó nemzetek nagy része kötődik az iszlám valláshoz, mivel ezeken a területeken a zöldnek vallásos jelentősége van. Így például Szaúd-Arábia, Marokkó, Pakisztán és Türkmenisztán is ezt a színt használja, de a zöld gyakori az afrikai országokban is, mivel a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége is ezt választotta. Érdekesség, hogy hogy a különböző színű útlevelekkel rendelkező emírségek egyesítési folyamata során végül az Egyesült Arab Emírségekben a kék szín győzedelmeskedett.

Fekete
Image
Fotó: Shutterstock

Végül a negyedik legnépszerűbb színnel, a feketével is találkozhatunk. Bár a szín kiválóan elrejti a koszt és elegánsnak is mondható, a világon csupán 7 ország rendelkezik fekete útlevéllel. Köztük van például Angola, Malawi, Tádzsikisztán, Trinidad és Tobago, valamint Új-Zéland is.

(Forrás: Travel and Leisure)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!