Ezekben az országokban a legelégedettebbek a dolgozók
Fotó: Fotó: Unsplash/Laura Fuhrman

2024-02-09

Ezekben az országokban a legelégedettebbek a dolgozók

Ma már egyáltalán nem ritka, hogy az emberek szülőhazájuk helyett egy másik országban próbálnak szerencsét. Erre gyakran a jobb munkahely, a magasabb fizetés és a nagyobb kiegyensúlyozottság reménye motiválja a munkavállalókat. Mutatjuk, melyik országok kecsegtetnek a legjobb lehetőségekkel ilyen téren.

Az Express szúrta ki az Instant Offices munkahelyi szaktanácsadással foglalkozó cég legfrissebb kutatását, melyben különböző, munkával kapcsolatos tényezők alapján rangsorolták a legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező országokat. Ilyen például a munkaidő hossza, a szülőknek szóló szabadság mennyisége és a túlóra után járó pénz is.

A négynapos munkahéttel is egyre több ország próbálkozik: 10 európai ország, ha négynapos munkahétben gondolkodsz

A dobogó három fokán nem meglepő módon Norvégia, Ausztrália és Hollandia áll, mely országok stabil gazdasága, kiváló társadalombiztosítási rendszere, valamint inkluzív, sokszínű munkakörnyezete nagyban hozzájárul a dolgozók elégedettségéhez.

Na de mit mondanak a kivándorlók? A kivándorlók szerint ezekben a városokban volt a legjobb és a legrosszabb élni 2023-ban

Fotó: Brooke Cagle / Unsplash

Ezen országok közül is Norvégia teljesített a legjobban, itt jár például a legtöbb szabadság (49 hét) az újdonsült apáknak.

Norvégiát egyébként már évek óta a legjobbak közé sorolják az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) emberi fejlődéssel kapcsolatos indexén (HDI), ami többek között olyan dolgokat mér, mint a várható élettartam, az életszínvonal és a lakosok képzettségi szintje. A legutóbbi, 2021-es felmérés szerint az országot csak Svájc előzte meg, mindösszesen egy ezreléknyi ponttal.

Svájc nem véletlenül ért el ilyen helyezést, ráadásul most Rengeteg munkavállalót keresnek Európa egyik legélhetőbb országában

Fotó: Unsplash/Anthony Fomin

Míg egyes országokban – például Mexikóban, Törökországban vagy Argentínában – a dolgozók átlagosan heti 45 órát töltenek munkavégzéssel, addig a fent említett három ország lakosai jóval kevesebbet, hetente maximum 35 órát dolgoznak.

Ebben a tekintetben Ausztrália teljesített a legjobban, ahol átlagosan 29 órás egy munkahét. Hollandiában ez 32 órára, míg Norvégiában 34 órára tehető – ráadásul utóbbi esetében a túlóráért 40 százalékos bérpótlék jár.

Fotó: Unsplash/Campaign Creators

Ausztrália a minimálbér területén is aranyérmes lett: világszinten itt nyújtják az egyik legmagasabb minimálbért, ami 23,23 ausztrál dollárnak, azaz közel 5500 forintnak felel meg óránként.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!