2024-09-29
A Közel-Kelet laktató klasszikusa, a shish kebab
Ebédre és vacsorára is kiváló a shish kebab, mely elkészítéséhez ugyan szükség van egy különleges fűszerre, a legtöbb alapanyagot szinte bárhol beszerezhetjük. Nyáron grillezve, az év többi szakaszában sütőben elkészítve elképesztően finom és omlós húsos nyárst kapunk. Tálaljuk mellé az ízvilágban gazdag salátát, a tabulét.
A Közel-Kelet egyik népszerű étele, mely törökül szó szerinti fordításban nyársra húzott sült húst jelent. Mindegyik térségben más-más verzióját készítik, így rengeteg variációja létezik. Egyszerűségének köszönhetően pedig gyakorlatilag pillanatok alatt tálalhatjuk is. Köretként kihagyhatatlan a petrezselyemben gazdag saláta, mely szintén alapvető keleties fogás. Mutatjuk shish kebab és a hozzá tökéletesen passzoló tabulé receptjét!
- 500 g filézett csirkecomb;
- 1 paprika (bell pepper);
- 1 vöröshagyma;
- fél evőkanál sumac (közel-keleti fűszer);
- 1 evőkanál olívaolaj;
- Fél darab citrom leve;
- Só, bors, őrölt paprika.
- 80 gramm bulgur;
- 1 uborka;
- 1 paradicsom;
- 2 csomag friss petrezselyem;
- 10 darab mentalevél;
- Fél citrom leve;
- Só, bors;
- 1 evőkanál olívaolaj.
- Kockázzuk fel csirkecombot, majd fűszerezzük a sumac-kal.
- Vágjuk fel a paprikát és a hagymát, majd szúrjuk fel a hústűkre, hogy nagyjából mindegyiken ugyanannyi legyen.
- 200 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából 15 percig, néhány percenként forgassuk meg, hogy mindegyik oldala megpiruljon.
- Forró vízbe áztassuk be a bulgurt, sózzuk, majd pihentessük 10-15 percig, míg megpuhul. Ha elkészült, öblítsük át hideg vízben.
- Hámozzuk meg, majd vágjuk fel az uborkát, kockázzuk apróra a paradicsomot, majd vágjuk finom darabokra a petrezselymet és a mentát.
- Tegyük bele a zöldségeket és a fűszereket egy tálba, majd keverjük el. Adjuk hozzá a bulgurt, végül facsarjuk rá a citrom levét, sózzuk és borsozzuk.
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!