A Közel-Kelet laktató klasszikusa, a shish kebab A Közel-Kelet laktató klasszikusa, a shish kebab
Fotó: Mihir Sabnis, Unsplash.

2024-09-29

  • Drive
  • Gasztro
  • A Közel-Kelet laktató klasszikusa, a shish kebab

A Közel-Kelet laktató klasszikusa, a shish kebab

Ebédre és vacsorára is kiváló a shish kebab, mely elkészítéséhez ugyan szükség van egy különleges fűszerre, a legtöbb alapanyagot szinte bárhol beszerezhetjük. Nyáron grillezve, az év többi szakaszában sütőben elkészítve elképesztően finom és omlós húsos nyárst kapunk. Tálaljuk mellé az ízvilágban gazdag salátát, a tabulét.

A Közel-Kelet egyik népszerű étele, mely törökül szó szerinti fordításban nyársra húzott sült húst jelent. Mindegyik térségben más-más verzióját készítik, így rengeteg variációja létezik. Egyszerűségének köszönhetően pedig gyakorlatilag pillanatok alatt tálalhatjuk is. Köretként kihagyhatatlan a petrezselyemben gazdag saláta, mely szintén alapvető keleties fogás. Mutatjuk shish kebab és a hozzá tökéletesen passzoló tabulé receptjét!

Hozzávalók a kebabhoz:
  • 500 g filézett csirkecomb;
  • 1 paprika (bell pepper);
  • 1 vöröshagyma;
  • fél evőkanál sumac (közel-keleti fűszer);
  • 1 evőkanál olívaolaj;
  • Fél darab citrom leve;
  • Só, bors, őrölt paprika.
Image
Fotó: Tuân Nguyễn Minh, Unsplash.
Hozzávalók a tabuléhoz:
  • 80 gramm bulgur;
  • 1 uborka;
  • 1 paradicsom;
  • 2 csomag friss petrezselyem;
  • 10 darab mentalevél;
  • Fél citrom leve;
  • Só, bors;
  • 1 evőkanál olívaolaj.
Így készítsük el a húst:
  • Kockázzuk fel csirkecombot, majd fűszerezzük a sumac-kal.
  • Vágjuk fel a paprikát és a hagymát, majd szúrjuk fel a hústűkre, hogy nagyjából mindegyiken ugyanannyi legyen.
  • 200 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából 15 percig, néhány percenként forgassuk meg, hogy mindegyik oldala megpiruljon.
Így készítsük el a tabulét:
  • Forró vízbe áztassuk be a bulgurt, sózzuk, majd pihentessük 10-15 percig, míg megpuhul. Ha elkészült, öblítsük át hideg vízben.
  • Hámozzuk meg, majd vágjuk fel az uborkát, kockázzuk apróra a paradicsomot, majd vágjuk finom darabokra a petrezselymet és a mentát.
  • Tegyük bele a zöldségeket és a fűszereket egy tálba, majd keverjük el. Adjuk hozzá a bulgurt, végül facsarjuk rá a citrom levét, sózzuk és borsozzuk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!