Tévedsz, ha azt gondoltad, hogy a croissant francia találmány Tévedsz, ha azt gondoltad, hogy a croissant francia találmány
Fotó: Fotó: Unsplash/Mae Mu

2024-02-17

Tévedsz, ha azt gondoltad, hogy a croissant francia találmány

Talán nincs is olyan pékáru, amelyik jobban megtestesítené Franciaország esszenciáját, mint a croissant. A ropogós és pelyhes vajas péksüteményt az ország (és lassan az egész világ) szinte összes pékségében megtaláljuk. Azonban bármennyire is franciának tartja a mai kultúra, a croissant-t valójában nem is az ország határain belül találták fel. A péksüteményt Európa egy másik részén alkották meg, évszázadokkal azelőtt, hogy a párizsi elit megismerte volna.

A kulináris szakértők egyetértenek abban, hogy a croissant az osztrák kipferlből, egy félhold alakú, esetenként dióval és cukorral töltött süteményből származik, ami egyébként a nálunk is ismert kifli eredeti változata volt. Bár egyesek szerint a kipferl már a 13. században is létezett, a pékáru eredetéről szóló legnépszerűbb legenda szerint az első változatát 1683-ban, Bécsben készítették – azt ünnepelendő, hogy a város egy ostromkísérlet során győzelmet aratott az Oszmán Birodalom felett.

Ajánljuk figyelmedbe! Imádják Svédországban a drága fűszert, ami a pékségek kedvenc hozzávalója lett

A történet szerint egy bécsi pék, aki már napkelte előtt talpon volt, hogy elkészítse az aznapi árut, meghallotta, hogy az oszmánok alagutat ásnak a város alatt, és riadót fújt, így a csapatoknak elég idejük maradt a védelem előkészítésére.

Ezzel a pék gyakorlatilag megmentette a várost, ünneplésképpen pedig egy félhold alakú süteményt készített, ami az oszmán zászlón látható növekvő holdat szimbolizálta.

Fotó: Shutterstock

Ami a kipferl Franciaországba kerülését illeti, egy népszerű teória szerint a pékáru meghonosodása – és ezzel a croissant létrejötte – a bécsi származású Marie Antoiniette királynőnek köszönhető, hiszen ő rendelte el a sütemény importálását azért, hogy ismét megízlelhesse az otthoni ízeket. A történelmi tények azonban nem támasztják alá ezt az elméletet, mivel Antoinette-et 1793-ban megölték, és az 1850-es évek előttről nincsenek is feljegyzések a croissantról.

Ez is tetszeni fog! 10 francia étel, amit mindenképp kóstolj meg!

Fotó: Unsplash/Tarik Haiga

Az írásos bizonyítékok arra utalnak, hogy a kipferl-t valójában August Zang ismertette meg a párizsiakkal, aki 1839-ben nyitotta meg a Boulangerie Viennoise nevű pékséget a Szajna partján. A hely, amely olyan osztrák klasszikusokat árult, mint a bécsi kenyér és a kipferl, azonnal hatalmas sikert aratott, és párizsiak tömegei kóstolták meg a péksüteményeket.

Fotó: Olia Gozha/Unsplash

Zang sikerén felbuzdulva a pékek városszerte elkezdték kínálni a saját, némileg módosított, pelyhesebb kipferljüket – így jött létre a francia változat. A ma is ismert és világszerte kedvelt croissant receptjét először 1915-ben jegyezte fel egy bizonyos Sylvian Claudius Goy, aki elsőként kevert vajat a tésztába, hogy vékony, levegős rétegeket hozzon létre.

(VinePair)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!