Egyre több a gyilkos galóca itthon – így ismerheted fel a mérgező gombafajtákat Egyre több a gyilkos galóca itthon – így ismerheted fel a mérgező gombafajtákat
Gyilkos galóca
Fotó: Shutterstock

2024-07-05

Egyre több a gyilkos galóca itthon – így ismerheted fel a mérgező gombafajtákat

A közelmúltban tapasztalt csapadékos időjárás nemcsak a kedvenc növényeinknek, de az erősen mérgező gyilkos galócáknak is kedvezett. Magyarországon a halálos gombamérgezések 98 százalékát ez a növény okozza, szerencsére viszont kinézete könnyen elárulja magát – mutatjuk, milyen gombákra kell figyelnünk, és melyek azok, amiket nyugodtan bedobhatunk a fazékba.

Egyre több gyilkos galócával találkozhatunk a hazai erdőkben. A fehér színű gomba nem véletlenül kapta a nevét, hiszen egy rendkívül veszélyes növénynek számít, ami még alapos főzést követően is halálos lehet az emberre nézve.

Szerencsére azonban a gyilkos galóca kinézete eléggé árulkodó, hiszen mindhárom része – lemeze, tönkje és bocskora – is fehér színű. Így ha ilyen gombát látunk, semmiképpen se vigyük haza.

Nem mindenki tudja, de a gombaszedésre egyébként is külön szabályozások vonatkoznak: Magyarországon nagyjából több ezer gombafaj él, és bár java részüket nyugodtan felszedhetjük, van köztük 58, amelynek begyűjtése védettségük miatt törvényszegésnek minősül. Ilyen esetben – mennyiségtől függően – akár több százezer forintnyi bírsággal is sújthatnak minket.

Ezen felül fontos tudni, hogy egyszerre egy ember maximum 2 kilogrammnyi gombát vihet haza magával, a védett állami erdőkben pedig csak engedéllyel gyűjthetünk.

Milyen mérgező gombákkal találkozhatunk még az erdőkben?

Mielőtt mérgező gombákról beszélünk, fontos megemlíteni, hogy nem minden mérgező gomba halálos. A mérgezések súlyossága az adott fajtól függ: van, amelyik „csak” durva gyomorpanaszokat okoz, míg mások szövetelhalást, néhány pedig halált is okozhat.

Magyarországon összesen 9 halálosan mérgező gombafaj fordul meg: a gyilkos galóca, a fehér galóca, a fenyves sisakgomba, a gesztenye-őzlábgomba, a rókaszínű őzlábgomba, a húsbarnás őzlábgomba, a rózsás őzlábgomba, a mérges pókhálósgomba, valamint a papsapkagomba.

Az első hét sok esetben halálos máj- és vesekárosodást okoz, de a mérges pókhálósgomba és a papsapkagomba fogyasztása is súlyos vesekárosodáshoz vezethet. Szintén súlyos mérgezést okozhatnak az úgynevezett muszkarin idegmérget tartalmazó fajok:

  • a mezei tölcsérgomba;
  • a viaszfehér tölcsérgomba;
  • a téglavörös susulyka,
  • a kerti susulyka;
  • a retekszagú kígyógomba,
  • a rózsás kígyógomba; de
  • a poliporsavat tartalmazó fahéjszínű likacsosgomba is.

Ezeken kívül persze még léteznek más súlyos és enyhén mérgező fajok is, melyekről a Gombacsoda oldalán tájékozódhatunk bővebben, illetve fogyasztás előtt mindenképpen keressünk fel egy gombaszakértőt.

Na és melyik gombafajtáktól nem szükséges tartanunk?

Persze hazánkban rengeteg ehető gombafajjal is találkozhatunk. Ebbe a kategóriába tartozik például

  • a barna csengettyűgomba
  • az árvégű fülőke
  • az ízletes vargánya
  • a cseh kucsmagomba
  • az erdőszéli csiperke
  • a fehér szarvasgomba
  • a fodros káposztagomba
  • a halvány rókagomba
  • a nagy őzlábgomba

és még sok más, melyekről szintén a Gombacsoda felületén tájékozódhatunk, de fogyasztás előtt a legjobb, ha megkérdezünk egy gombaszakértőt.

(Források: VAOL, Sokszínű Vidék, Gombacsoda)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!