Kreatívabb és egészségesebb leszel, ha a természetben dolgozol Kreatívabb és egészségesebb leszel, ha a természetben dolgozol
Fotó: Aleh Tsikhanau, Unsplash.

2024-06-27

Kreatívabb és egészségesebb leszel, ha a természetben dolgozol

Tény, hogy időről időre jót tesz a lelkünknek, ha elvonulunk a természetbe. De vajon munkavégzésünkre is hatással van a környezetünk? Egy új kutatásban erre a kérdésre keresték a választ.

Azt már több tanulmány is alátámasztotta, hogy a mentális egészségünk megőrzésének érdekében érdemes időszakosan elvonulni egy kicsit – még jobb, ha ezt olyan módon tesszük, hogy mellőzzük okoseszközeinket. Az erdei kabinok kiadásával foglalkozó Unyoked az Interbrand tanácsadó céggel együttműködve most a témában készített egy érdekes kutatást pár dolgozójával. 

Mi inspirálta a kísérletet?
Image
Fotó: Kenny Kenneth, Unsplash

Az ökoterápia hátterében álló biofília egyre nagyobb szereppel bír a turizmusban.  Ennek alaptézise, hogy a természet jó hatással van az emberek pszichés állapotár. Napjainkban ugyanis egyre többen keresnek természetközeli élményeket, illetve olyan szállásokat, melyek a fenntarthatóságra, a természet közelségére fókuszálnak. Az Airbnb-n például már az utazók tudnak ilyen lehetőségekre szűrni foglaláskor, de nem véletlen találkozhatunk egyre több glamping- és kempinglehetőséggel sem.

A természet turisztikai jelentőségét az jól mutatja, hogy egyre több szálloda is meglovagolja a trendet. Legutóbb pedig a Világgazdasági Fórum (WEF) számolt be a biofíliáról úgy, mint egy új utazási trend, kiemelve néhány statisztikai adatot, ami a természet turisztikában betöltött szerepét ábrázolja. Ilyen például az, hogy a világ GDP-jének legalább fele valamilyen tekintetben kötődik a természethez, vagy az a tény, hogy a vadvilágot érintő turizmusban jelenleg nagyjából 22 millióan dolgoznak.

Image
Fotó: Anastasia Nelen, Unsplash.

A mostani kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a munkavállalók jobban teljesítenek-e akkor, ha iroda helyett egy erdei kabinból dolgoznak. Ugyan az Unyoked felmérése nem mondható tudományosnak, az mindenképpen érdekes, hogy az eredmények szerint a tesztalanyok 86 százaléka számolt be arról, hogy az erdei környezetben új munkamódszereket talált, 63 százalékuk pedig arról, hogy kevésbé érezte magát stresszesnek és kimerültnek, amikor visszatért a való világba.

Hasonló következtetéseket vontak le egyébként egy 2020-as kutatásban is, melyben azt vizsgálták, van-e előnye annak, hogy egy munkahelyre rengeteg növényt telepítenek. A hivatalos riportban többek között olyan korábbi felmérésekre is hivatkoztak, melyek kimondták, hogy az emberek jóval kevesebb betegszabadságot vesznek ki akkor, ha természetközeli környezetben tevékenykednek.

Az eredmények szerint, azok a dolgozók, akiknek munkájuk közben lehetőségük volt fákra, illetve növényekben gazdag tájakra nézni, évente átlagosan 11 órával kevesebb betegszabadságot vettek ki, valamint 6-7 százalékkal gyorsabban reagáltak a hívásokra, mint a hasonló kilátásban nem részesülő társaik.

Továbbá az is kiderült, hogy a munkahelyek mintegy 15 százalékkal tudják növelni a dolgozók termelékenységét, hatékonyságát azzal, ha telerakják az irodákat növényekkel.

Hogyan zajlott az Unyoked kísérlete?
Image
Fotó: Cara Fuller, Unsplash

Az Unyoked tesztelése során fogták az Interbrand íróit, tervezőit és stratégiai csapatának munkatársait, majd egy háromnapos szóló utazásra küldték őket egy-egy erdei kabinba. Az alkalmazottak feladata az volt, hogy önállóan dolgozzanak egy projekten ezidő alatt. Habár a tesztalanyoknak minden technológiai eszközük rendelkezésre állt, arra kérték őket, hogy korlátozzák a meetingeket és az online bejelentkezéseket. A végén kreatív teljesítményüket a menedzsereik és a vállalat vezérigazgatósága értékelte.

A közös projekt eredményei azt mutatták, hogy a dolgozók jóval kreatívabban végezték munkájukat, és eszközeikhez is így álltak hozzá. Az Interbrander munkatársai kevesebbet használták laptopjukat, azonban többször nyúltak tollhoz és papírhoz. A napközben tett sétáknak köszönhetően áttörő ötletekkel álltak elő, a falakat és az ablakokat pedig post-it jegyzetek vásznaként használták. Ezen felül a dolgozók tovább és mélyebben aludtak, másnapra pedig pihentebbnek, boldogabbnak és nyugodtabbnak érezték magukat.

Nemcsak a jólét egyértelmű jeleit tapasztaltuk a dolgozókon, de kereskedelmi szempontból is jobban teljesítettek: a természetben dolgozó csapattól több eredeti gondolatot, és hitelesebb gondolatvezetést, írást és kreatív teljesítményt láttunk, mint amit el szoktam várni a szokásos módon történő munkavégzés esetében

– fejtette ki Nathan Birch, az Interbrand vezérigazgatója.

Houtouwanba is természet miatt látogatnak a turisták: Kína elfeledett halászfaluja, amit a természet visszakövetelt

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!