Újra világítanak a szentjánosbogarak: itt keresd a csodaszép táncukat Újra világítanak a szentjánosbogarak: itt keresd a csodaszép táncukat
Fotó: Shutterstock

2024-06-08

Újra világítanak a szentjánosbogarak: itt keresd a csodaszép táncukat

Beköszöntött a nyár, amit a szentjánosbogarak is megéreztek. Idén valamivel korábban lehetünk szemtanúi a lámpásokként világító bogarak táncának, amit vezetett sétákon csodálhatunk meg.

Elkezdődött a szentjánosbogár-rajzás, ami minden évben mesebeli látvánnyal kecsegtet. Az apró bogarak általában a nyár első hónapjában érkeznek meg hozzánk, a fénypompás produkciójuk pedig két hétig szokott tartani.

A jelenség örömére több helyen is szervezett sétákat bonyolítanak le, így a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, az Alcsúti Arborétumban, a Zirci Arborétumban és a Soroksári Botanikus Kertben is.

A Nemzeti Botanikus Kertben például egy 20:30-kor induló, 1,5 órás séta keretében lehet részünk az élményben.

Ez is érdekelhet! Térképen Magyarország „Szedd magad!" levendulamezői

Miért is világítanak a bogarak?

A meleg nyári estéken, zöldterületeken röpködő bogarak fényjelei násztáncuk eszközeként szolgálnak. A bogarak tánca a sötét beállását követően, általában este 9 és 10 óra között zajlik, mígnem a nőstények nagyjából este 10 környékén megpihennek, és „leoltják a lámpát”.

A párzási időszakban a hímek a nőstények világító potrohának irányába szállnak, miközben apró fényjelzésekkel tudatják érkezésüket.

A fényjáték viszont egyfajta közös nyelvként szolgál, így csak olyan bogarak találnak egymásra, akik egy nyelven beszélnek.

A tavasz ugyan már elmúlt, de botanikus kertjeink nyáron is szépek maradnak: 5 csodaszép arborétum Magyarországon, amit tavasszal látni kell

Giphy

A világító nőstény egyébként rendre a földön várja a hímeket, potrohát néha megriszálja azért, hogy felkeltse az érdeklődést. A fény egyébként egy kémiai folyamat, az oxidáció során keletkezik: a bogarak kontrollálni tudják az oxigén felvételét – ha úgy gondolják, hogy megtalálták párjukat, akkor „lekapcsolhatják” lámpáikat.

Mindez azért tart csak két hétig, mert a párzást követően a hím elpusztul, de a nőstény is csak pár napig marad életben a peték lerakását követően.

(Forrás: Sokszínű Vidék, Index)

Fotó: Tony Phan / Unsplash

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!