A szigetcsoport, ahol egy rövid séta után a múltban találhatjuk magunkat A szigetcsoport, ahol egy rövid séta után a múltban találhatjuk magunkat
Fotó: Fotó: Profimedia

2024-01-06

A szigetcsoport, ahol egy rövid séta után a múltban találhatjuk magunkat

A Bering-szoros közepén található az a szigetcsoport, melynek szigetei nemcsak hogy két különböző országhoz tartoznak, de közöttük közlekedve még az időben is „utazhatunk". A Diomede-szigetek egyedülálló területnek számít a világon, éppen ezért be is mutatjuk, mit érdemes tudni róluk.

A Bering-szoros közepén található Diomede-szigetek két szigetből, a Kis-Diomedéből, illetve a Nagy-Diomedéből áll. A szigetcsoport első különlegessége, hogy míg a Nagy-Diomede Oroszországhoz, addig kistestvére az Egyesült Államokhoz tartozik.

Míg a Mercator-vetülettel dolgozó világtérképeken a két ország határai igencsak messzinek tűnhetnek, a földgömböket vizsgálva jól láthatjuk, hogy Alaszka és Oroszország csücskei nagyon is közel vannak egymáshoz. Olyannyira, hogy az országok egyik legtávolabbi pontjait – a Diomede-szigeteket – mindössze 3,8 kilométer választja el egymástól.

A térképek torzításának fokáról már hosszabban is írtunk: Köszönőviszonyban sincs a valósággal az, amit a térképen látsz

Ez télen válik igazán érdekessé, amikor a köztük található víz befagy, lehetővé téve, hogy nemes egyszerűséggel átsétáljunk egyik országból a másikba.

Fotó: Gallo Images / Getty

A két sziget azonban nem csak ezért érdekes: annak ellenére, hogy a szigetek közti távolság egy kisebb túra hossza, időszámítás szempontjából óriási eltérés van köztük.

A 21 órás időbeli különbség miatt a keleti Kis-Diomede szigeten mindig „tegnap”, az orosz oldalon pedig mindig „holnap” van – emiatt kapták a Tegnap szigete és a Holnap szigete becenevet is.

Ennek az okát a nemzetközi dátumválasztó vonalban kell keresni, melyet a szigetek közelségének ellenére pontosan a két szárazföld között húztak meg.

Ez is érdekelhet: Ezen az apró szigeten töltötte Oppenheimer utolsó napjait

Él bárki ezeken a szigeteken?

Az első európai felfedező, aki elérte a Diomede-szigeteket Szemjon Ivanovics Gyezsnyov volt, aki 1648-ban bukkant rá a szigetpárra. Ez előtt csupán az őslakosok éltek területeiken, akik jó idő esetében hajóval, a hidegebb hónapokban pedig egyszerűen a jégen sétálva látogatták meg egymást. Bár Gyezsnyov talált először rá a szigetekre, nevüket végül Vitus Bering expedíciója után kapták, aki 1728-ban, éppen Szent Dioméd napján lépett partjaikra.

Az Egyesült Államok ezt követően 1867-ben vásárolta meg Alaszkát Oroszországtól, így ekkor döntöttek a szigetek hovatartozásáról is.

A Diomede-szigetek is elférnének ezen a listán: A semmi közepén: a Föld legelszigeteltebb pontjai

Fotó: Profimedia

A második világháború alatt a Nagy-Diomede-sziget egy fontos szovjet katonai bázisként funkcionált, melynek emlékét őrzi a ma is ott található határőrállomás. A hidegháború alatt azonban az ellenfélhez való közelség veszélye miatt a Szovjetunió minden őslakost kitelepített területéről, ekkor kapta egyébként a határszakasz az európai Vasfüggöny mintájára a Jégfüggöny elnevezést is.

A szabályok viszont egy időben enyhülni látszottak, ugyanis 1987. augusztus 7-én az amerikai nyíltvízi úszó, Lynne Cox sikeresen átúszta a szigetek közti távot, neki pedig mind Reagan, mind Gorbacsov jó szívvel gratulált.

Fotó: Bettmann / Getty

A Diomede-szigetek jelene

Az amerikai oldalon egészen máig élnek emberek, az Oroszországhoz tartozó sziget viszont 1948 óta lakatlan. A Kis-Diomedén a 2021-es népszámlálás szerint összesen 82 lakos él, akik javarészt az őslakos eszkimók leszármazottai. Ők javarészt a sziget egyetlen településén, a Diomede nevű faluban töltik mindennapjaikat.

Főleg halakra, rozmárokra, belugákra és fókákra vadásznak. A zord időjárás, illetve a sziget mérete miatt nem tudtak repülőteret kialakítani területén, így a postai küldemények helikopterrel, a többi szállítmány pedig vízi úton érkezik a szigetre.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!