Interaktív térképen a világ legveszélyesebb országai Interaktív térképen a világ legveszélyesebb országai
Fotó: Getty Images

2023-12-18

Interaktív térképen a világ legveszélyesebb országai

Az International SOS orvosi és biztonsági tanácsadó cég minden évben közread egy interaktív térképet, amiben egészségügyi és biztonsági szempontok alapján értékeli az országokat az aktuális eseményeket figyelembe véve. A 2024-es térkép már tartalmazza az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat is: az adatok a humanitárius válságok mellett a katasztrófák jövőbeli esélyét becsülik meg.

Az országokat egy ötfokú skálán osztályozták a három kategóriában – egészségügyi, biztonsági és éghajlatváltozás –, az egészségügyi és az éghajlatváltozás esetében az „alacsony" és a „nagyon magas", a biztonság esetében pedig a „ jelentéktelen" és a „szélsőséges" között mozgott az érték.

A biztonság kategóriájában Ukrajna, Szíria, Irak, Afganisztán, Líbia, Jemen, Dél-Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság és Szomália kapta a „szélsőséges" értéket.

Az Institute of Economics and Peace globális békeindexe szerint: Ezek a világ legveszélyesebb országai 2023-ban

A térkép szerint Libanon, a palesztin területek, Oroszország és a Száhel-övezet egyes részein nőtt a biztonsági kockázat, ahogy Ecuadorban és Kolumbiában is az elszaporodó bűnesetek miatt. Ezzel szemben El Salvador és Nepál esetében csökkent a kockázati besorolás, mivel több tényezőben is tartósan csökkenő tendenciát mutattak.

  • Az egészségügyi kategóriában a „nagyon magas" kockázatúnak minősített országok:

Szíria, Irak, Afganisztán, Jemen, Észak-Korea, Palesztin területek, Haiti, Líbia, Niger, Burkina Faso, Guinea, Bissau-Guinea, Sierra Leone, Libéria, Szudán, Dél-Szudán, Közép-afrikai Köztársaság, Eritrea, Burundi és Szomália.

  • Az éghajlatváltozás szempontjából „nagyon magas" kockázatnak kitett országok közé tartoznak:

Szíria, Irak, Afganisztán, Jemen, Csád, Niger, Mali, Nigéria, Közép-afrikai Köztársaság, Dél-Szudán, Etiópia, Szomália, Kongói Demokratikus Köztársaság és Mozambik.

Mindent együttvéve a legveszélyesebb országok az International SOS elemzése szerint Dél-Szudán, Afganisztán, Szíria, Líbia és Szomália.

Fotó: Unsplash/Random Institute

A legbiztonságosabb országok mindegyike Európában található: Izland, Luxemburg, Norvégia, Svájc és Dánia teljesített a legjobban, míg Magyarországon a térkép szerint az egészségügyi kockázat közepes, a biztonsági kockázat alacsony, az éghajlati pedig nagyon alacsony. Az International SOS interaktív térképét ide kattintva lehet böngészni.

(Independent)

Unsplash/Evelyn Paris

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!