Kína posztapokaliptikus projektje: ezért van ennyi szellemváros az országban Kína posztapokaliptikus projektje: ezért van ennyi szellemváros az országban
Fotó: Fotó: Jordan Lye / Getty Images

2024-05-02

Kína posztapokaliptikus projektje: ezért van ennyi szellemváros az országban

Az elmúlt évtizedekben Kína több nagyszabású városfejlesztési projektbe fogott bele, ám ezeknek egy jelentős része füstbe ment, az üresen álló városokat pedig leginkább csak az urbexesek és a kalandvágyó turisták látogatják ma már. De miért nem sikerültek ezek a próbálkozások, és hogyan néznek ki most az elhagyatott települések?

Kína vezetésének nagy tervei voltak az ingatlanpiacon, ám mára egy tucat olyan helyszínnel találkozhatunk, ahol ugyan elkezdődtek az építkezések, de a kivitelezők sosem jutottak a feladat végére.

Egy jó példa erre az állami vendégházak (State Guest Mansions) története: ezeket a villákat eredetileg a társadalom felső rétegének szánták, ám mára leginkább marhacsordák és alkalmai kalandorok teszik csak be lábukat a területre.

A Pekingtől északkeletre található Senjang dombvidékére tervezett lakónegyed fejlesztéséért a sanghaji székhelyű Greenland Group felelt, ám ahogy az Architectural Digest cikke is beszámol róla, a 2010-ben startoló projekt mindössze két éven belül befuccsolt – ezzel pedig félkész, omladozó kúriák sorát hagyva maga után.

A sors iróniája, hogy mára a területet elkezdték felszántani a gazdák: az elhagyatott épületek garázsaiban ma szénakupacok állnak, a modern kerítéseket pedig tehéncsordák terelésére használják.

„Ezek az otthonok milliókért keltek volna el, de a tehetős vásárlók egyet sem vettek meg közülük”

– mesélte a HKFP-nek az egyik helyi gazda.

Houtouwan is szinte teljesen üresen áll: Kína elfeledett halászfaluja, amit a természet visszakövetelt

A Greenland Group projektje csak egy a sok megvalósulatlan beruházás közül: Kína ingatlanpiaca ugyanis évtizedekig egyre csak bővült, ám az elöregedő társadalom, a lakhatási válság, valamint a COVID-19 hatására tovább nyílt az olló a kereslet és a kínálat között. Ráadásul az elmúlt években számos jelentős lakóingatlan-fejlesztő cég is csődöt mondott, ami érhető módon befejezetlen projektek sokaságát eredményezte.

Egy másik ilyen befuccsolt – 100 milliárd dolláros – gigaprojekt az úgynevezett Forest City, melyet a kínai fejlesztők Malajziában terveztek megvalósítani. Az eredeti ötlet szerint ez egy zöld város lett volna, ami akár 700 ezer embernek adott volna lakhatást – ma viszont csupán nagyjából kilencezer ember él a környéken, a Forest Cityt felkereső látogatók pedig rendre szellemvárosként hivatkoznak rá.

Egyes tudósítások szerint a projektnek csupán a 10 százaléka valósult meg.

Ellenben a Szantorini-projekt egészen sikeres: A kínai üdülőhely, ami Szantorini pontos másolata

Az Al Jazeera tavalyi tudósítása szerint ugyan a lakosok egy része szereti a csendességét, a zöld város bőven hagy maga mögött kívánnivalót: a környéken egy-egy étterem áll csak nyitva, magányos hajók sorakoznak a parton, és a lakosok legnagyobb része olyan külföldi, aki nem tartózkodik itt életvitelszerűen, így nem is járul hozzá a helyi gazdasághoz túlságosan.

Mindenesetre vannak, akik reménykednek a Forest City jövőjében – és valóban, ha megoldódnak a várost övező problémák, akár még egy szuper lakónegyed is lehet belőle.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!