Összetévesztik a turisták ezt a két európai országot – az egyik most végképp megunta Összetévesztik a turisták ezt a két európai országot – az egyik most végképp megunta
Fotó: Shutterstock

2023-10-30

Összetévesztik a turisták ezt a két európai országot – az egyik most végképp megunta

Akik odafigyeltek a földrajzórákon, most értetlenül állhatnak az igenis komoly helyzet előtt: Svédországot ugyanis rengeteg turista keveri össze Svájccal. Az északi országnál betelt a pohár, ezért a svéd turisztikai tábla egy szellemes kampányt indított annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a két ország közötti különbségekre.

Évente mintegy 120 ezer ember kérdezi meg a Google-t, hogy ugyanarról az országról van-e szó. A Visit Sweden oldala szerint is az emberek rendre összekeverik a két országot, ezért az ország létrehozott egy Welcome to Sweden (not Switzerland), azaz Üdv Svédországban (nem Svájcban) nevű projektet, ahol egy videóban hívják fel az emberek figyelmét arra, hogyan tudják megkülönböztetni a két országot – számol be a problémáról az Euronews.

Ha elsőre nem akarnánk hinni szemünknek, akkor látogassunk el a Swiss Info oldalára, ahol a közölt adatok szerint évente mintegy 120 ezer ember számára valóban nem számít olyan egyértelműnek, hogy a két ország nem ugyanaz.

A Visit Sweden még egy felmérést is végzett az Egyesült Államokban, melyből az derült ki, hogy a válaszadók fele nem volt biztos abban, hogy a két nemzet különbözik-e egymástól.

Shutterstock

Mondjuk nemcsak az átlagemberek futottak bele a hibába, egyszer még Joe Biden elnök is eltévesztette, melyik országról van szó.

Ez például Svájcot érinti, nem Svédországot: Különleges vonatút szilveszterkor: 5 európai országon áthaladva köszönthetjük 2024-et

A szatirikus videóban egy „hivatalos szóvivő” felállt a pódiumra, két svéd zászló közé, hogy beszédében „megszólítsa Svájc vezetőit és lakosságát”.

Ezt követően kimondja a kimondani valót: elérkezett az ideje annak, hogy eldöntsük, „ki miről beszélhet”. A videóban néhol az angol nyelv szófordulataival játszanak, melyeket cikkünkben most zárójelben csatolunk a magyar szavak mögé azért, hogy érhetőek legyenek az összehasonlítások. Itt vannak a „megállapodások”:

  • Svájc nyugodtan beszélhet a bankokról (banks), de a homokos partok (sandbanks) témaköre Svédországot illeti.
  • Svájc kötekedés nélkül beszélhet a hecsúcsokról (mountaintops), de Svédország kapja a tetőtéri bárokat (rooftops).
  • Svájc minden gond nélkül lehet hangos – például jódlizás közben – , a svédek viszont kikérik maguknak a – jódlimentes – csendet.
  • Az LSD joggal illeti Svájcot (a pszichedelikum szülőhazáját), a svédek ugyanis egy másik szürreális vizuális élményt okozó dolgot tulajdonítottak ki maguknak, az északi fényeket.

Ez pedig se nem Svájcban, se nem Svédországban történt: Elfújta a szél Európa legmagasabban álló vécéjét

„Amennyiben mindkét ország turisztikai szervezete tartja magát ehhez az egyezséghez, nem lesz többé káosz” – mondja Svédország.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!