A 7 legveszélyesebb búvárhely, ahová a profik is csak félve merülnek le A 7 legveszélyesebb búvárhely, ahová a profik is csak félve merülnek le
Fotó: Chase Baker, Unsplash.

2024-07-10

A 7 legveszélyesebb búvárhely, ahová a profik is csak félve merülnek le

Sokak számára a strandolás velejárója a búvárkodás, és míg az átlagos utazók ilyenkor főleg a tengeri állatokra és a korallokra kíváncsiak, addig az elhivatott búvárok gyakran elsüllyedt roncsokat, esetleg cápákat szeretnének látni. A Földön rengeteg olyan helyszín van, ahol lemerülhetünk a víz alá, ám ez nem mindig veszélytelen – főleg nem az az alábbi területeken, amiket még a profi búvárok is csak félve közelítenek meg.

The Shaft – Mount Gambier, Ausztrália

 Az Ausztrália délkelti partjainál található Mount Gambier környékén létezik egy víznyelő, aminek a bejárata olyan keskeny, hogy a vállalkozó szellemű búvárok csak egy emelőrendszer segítségével tudnak bejutni területére. A világ egyik legkockázatosabb víz alatti barlangjának tartott Shaft állítólag egy közel 85 méter mély rendszer, aminek – koromsötét – járatai sok búvár fantáziáját megmozgatják. Sajnos viszont még a profik sem mindig élik túl a kalandot: a kilenc búvár közül aki még 1973-ban felfedezte a The Shaftot például csak öt jutott ki belőle. Úgy tudni,  minden óvintézkedés ellenére négyen durva nitrogén narkózist kaptak, ami végül fulladáshoz vezetett.

A Nagy Kék Lyuk – Belize

A világ legismertebb víznyelője sem kegyes a búvárokkal: a Belize partjainál található Nagy Kék Lyuk egy több ezer éve keletkezett mészkőbarlang a tenger mélyén, ami egy kész búvárparadicsomnak számít. A körülbelül 125 méter mély lyuk feneke felé haladva a nitrogén narkózis veszélyével nagyjából 30 métertől kell számolni, ami azért is különösen veszélyes, mivel ennek hatására a búvárok könnyen összezavarodhatnak, elveszhetnek és így kimeríthetik oxigéntartályaikat.

Sasfészek – Weeki Wachee, Florida, Egyesült Államok

A Florida nyugati partjainál húzódó Sasfészek (Eagle’s Nest) is egy hatalmas víznyelő, aminek felfedezését csak az igazán tapasztalt búvároknak ajánlják. Masszív barlangrendszerében általában nagyon nehéz eligazodni, egyes szakaszai pedig rendkívül szűkek – ráadásul az itt pihenő iszap a látási viszonyon is ront. A víznyelő egyik legnépszerűbb pontjának a bálteremnek nevezett tágas barlang számít, ahol a sötétség és a mélység miatt már legalább 13 ember vesztette életét.

A Végzet Temploma – Tulum, Mexikó

Tulum egyik rejtett gyöngyszemének számító Végzet Temploma (Temple of Doom) bár kétségkívül az egyik legszebb merülési pont Mexikóban, kanyargós folyosórendszerei és érdekes sziklaformációi viszont egyáltalán nem veszélytelenek. A lyuk elsősorban rendkívül tiszta vizéről híres, ami ideális körülményt biztosít a búvárkodásra, de a barlang mélyén húzódó sötét alagutakban könnyen el lehet veszni.

Jacob's Well – Wimberley, Texas, Egyesült Államok

Habár a texasi Jacob’s Well kristálytiszta vize a felszínről nagyon csábítónak mutatkozhat, a benne rejlő kiterjedt alagútrendszer az egyik legveszélyesebb búvárhelyszínnek számít. A 42 méter mély barlangban nem éppen a legjobbak a látási viszonyok, a kacskaringós, olykor nagyon szűk folyosók pedig egy kész útvesztőnek tekinthetők. Látogatása talán éppen ezért csak a Jacob’s Well Exploration Project búvárai számára engedélyezett napjainkban.

Kókusz-sziget – Costa Rica

A Kókusz-sziget nemcsak, hogy Costa Rica egyik legkedveltebb nemzeti parkjának számít, de az egyik legtávolabbi – és legrizikósabb – búvárkodásra alkalmas helyszínnek is. Az elsüllyedt vulkanikus szigetekkel, barlangokkal és látványos zátonyokkal határolt terület állatvilága borzasztóan gazdag, így a búvárok többek között delfinekkel, cápákkal, rájákkal és különböző halakkal is találkozhatnak. Habár a félénk cápákat általában nem érdeklik az emberek, már több esetről lehetett hallani, amikor az állatok nem voltak túl barátságosak a búvárokkal.

Kék Lyuk – Dahab, Egyiptom

A Sarm-es-Sejktől északra elhelyezkedő Dahabot a legtöbben gazdag tengeri élővilágáról, korallzátonyairól és kellemes hőmérsékletű vizéről ismerik, ám az itteni Kék Lyuk elképesztő mélysége miatt a világ legveszélyesebb búvárhelyszínének tartják. Területén már legalább 200 búvár vesztette életét, az egyik legveszélyesebb pontjának pedig a „búvárok temetője” becenevet viselő víz alatti alagút, az Arch számít.

Ennek teteje nagyjából 55 méterrel van a felszín alatt, éppen ezért a búvárok közül is csak azok kereshetik fel, akik rendelkeznek gázkeverék-kezelő engedéllyel. Habár minden búvár számára vonzó lehet az Arch, annak sokan nem szenteltek elég figyelmet, hogy ennek az üregnek van egy több mint ezer méter mélyre nyúló oldalfala – ez pedig sokuk életébe került.

(Forrás: The Travel)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!