Pattanj nyeregbe! – 3 belföldi biciklis körtúra Pattanj nyeregbe! – 3 belföldi biciklis körtúra

2023-09-08

Pattanj nyeregbe! – 3 belföldi biciklis körtúra

Lakatlan sziget csipetcsapattal

Ez a 11 km-es túra Délegyháza bányatavainál akár egész napos családi programmá válhat. A bátrabbak futóbiciklivel is elindulhatnak, hiszen útközben fagyizás, strandolás és csodálatos partmenti ligetek zökkentik ki a sportembert a tekerésből. Sőt, ha alkalmasak rá a gyerekek, akkor egyes horgászstégekkel szemben még lakatlan szigetekre is át lehet úszni vagy evezni, márpedig ezt az élményt egyetlen ifjú felfedező sem hagyná ki szívesen.

A túra Délegyháza vasútállomásáról indul, így a főváros felől érkezőknek könnyű dolguk van: az alacsonypadlós vonattal 45 perc alatt megérkeznek a kiindulási pontra. Innen a Vasút sor, majd a Kéktó sétány érintésével a Nomád part felé kell gurulni, ezután pedig a tavakat végig a jobboldalunkon tudva élvezni a körtúrát.

Túránk érinti a legnagyobb strandot, mely a Nomád partról nyílik, sőt, itt található a Tavirózsa kemping és strand, ahol kutyástul is megszállhatunk és csobbanhatunk is. Ha visszaértünk a tókerülésből, a vasútállomással szemben lévő fagyizó csábíthatja el a csemetéket, nem messze innen pedig, a posta melletti sétányon Szent István óriás faszobra kápráztatja el a csipet csapatot.

Adatok:

 • Táv: 11,3 km
 • Szintemelkedés: 44 m
 • Körtúra: igen
 • Nehézség: 1
 • Indulás/érkezés: Délegyháza, vasútállomás

Fotó: Wikimedia

Egy tál dödölle... az Őrségben

Az őrségi túrák legfőbb nehézségét az adja, hogy ne ragadjunk le egy-egy varázslatos látnivalónál. Ez a kör garantáltan nem ideális edzőkör; kikapcsolódásnak, sőt nyaralásnak viszont annál tökéletesebb. Meleg időben a fürdőruhát se felejtsük otthon! Mivel Őriszentpéterről indulunk, első utunk a Templomszer Árpád-kori templomához vezet, majd Keserűszeren ejtjük útba az egyik legszebb, legtöbb hagyományos épülettel rendelkező településrészt. De álljunk meg egy pillanatra: mik is ezek a szerek? A szer egy dombra épült, több házból álló falurész, mely elhelyezkedés korábban védelmi célt szolgált. Az Őrség pedig máig őrzi ezt a településformát, így egy-egy falu több részből, több szerből áll.

Őriszentpéterről Szalafőre tekerünk, ahol a népmesei hét dombra épült a hét szer. Ezek egyike, Pityerszer élő skanzenként működik. Egy kivételével a házak ma is az eredeti helyükön állnak – éppen úgy, ahogy a középkorban. Kerített ház, tóka, lábaspajta, kódisállásos házak és persze dödölle várja az erre kalandozó kerékpárost, de Szalafő számos egyéb (gasztronómiai) élményben is gazdag. Papszeren például megleshetjük a tökmagolaj készítését, a Múltidéző portán hagyományos őrségi ízekbe, míg a Ferencz portán sajtkülönlegességekbe kóstolhatunk bele. Ha idáig eljutottunk, valószínűleg át kell gondolnunk a menetrendünket. Foglaltunk szállást? Van váltóruhánk? Ezen az útvonalon egyszerűen nem lehet megállás nélkül végigtekerni, így felesleges lenne erőltetni, úgyis az Őrség győz.

A teljesség igénye nélkül: áttekerünk még hazánk egyik erdőrezervátumán, az Őserdőn, kiáztatjuk fáradt tagjainkat a Hársas-tóban, amely egy fenyves ölelésében terül el, és végig csodálatos természeti környezetben rójuk a kilométereket. És akkor még ott a rajt- és célállomásunk, a látogatóközpont, ahol szintén nem éri meg kihagyni a kiállításokat.

Adatok:

 • Táv: 39,1 km
 • Szintemelkedés: 406 m
 • Körtúra: igen
 • Nehézség: 2-3
 • Indulás/érkezés: Őriszentpéter, Natura 2000 Fogadó- és Látogatóközpont

Fotó: Wikimedia

Bakonyi élményrengeteg

Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akiknek sem a terep, sem a szint nem újdonság, ugyanis itt mindkettőből kijut bőven… Mivel körtúráról van szó, valójában bármelyik pontjáról indulhatunk, de erősen megfontolandó, hogy az ember szállást foglaljon például Bakonybélben, vagy azon a településen, ahol a legtöbb látnivalóval „kell" majd megbirkóznia. Egyértelműen montival érdemes indulni, hiszen a Cuha-völgyben többször át kell kelni a köves patakon, míg az út egy részén minden bringás „kedvencére", homokos tekerésre számíthatunk. Az sem árt, ha a cipőnkben kicsit sétálni is lehet, mivel bűn lenne kihagyni Savanyú Jóska, a híres bakonyi betyár búvóhelyének, a Pénz-liknak a felkeresését. Ahogy Bakonybélben is jó ötlet beugrani a monostorba és a Pannon Csillagda Látogatóközpontba is. Vagy ott vannak a cseszneki via ferráták, amelyek persze biciklivel nem teljesíthetők, azonban ha van szállásunk a környéken, akkor a körtúra másnapján megdolgoztathatjuk a karizmainkat is.

Ha tempót szerettünk volna tekerni, bizony, számos rossz hírrel kell szolgálnunk. Fenyőfőn például útba esik majd az Ősfenyves, amelynek története az utolsó jégkorszakhoz kötődik, ha fái ennél valamivel fiatalabbak is. Aztán, ha követjük az útvonalat, belebotlunk a bakonyi Gyilkos-tóba, amely méltán kapta nevét erdélyi nagytestvérétől, hiszen hasonlóan lenyűgöző látványt nyújt a víztükörből kiálló facsonkjaival. Mivel eddig csupa ismert helyre gurultunk, ideje bevenni magunkat a rejtélyes Öreg-séd völgyébe. A Barátok útján középkori szekerek nyomában tekerhetünk, miközben mohos sziklák, kőgörgetegek és kidőlt fák színesítik a tájat. Itt, e varázslatos erdő mélyén lakott a jó ízlésű ősember, akinek ingatlanába, a Száraz-Gerencei-barlangba bármikor bekukkanthatunk.

A Hódos-ér völgyszorosában kutathatjuk a visszatelepített hódokat, vagy megcsodálhatjuk az Öreg-Bakony négyezer éves földsáncait… Bár a szintemelkedés nem csekély, ezen az útvonalon nem kell majd visszafele számolni a kilométereket, és varázslatos élményben lesz részünk, ha vállaljuk a kihívást.

Adatok:

 • Táv: 55,3 km
 • Szintemelkedés: 1116 m
 • Körtúra: igen
 • Nehézség: 4
 • Indulás/érkezés: Vinye, Porva-Csesznek vagy bármelyik település

Fotó: Wikimedia