Vár a várban a magyar bor ünnepe! Vár a várban a magyar bor ünnepe!
Fotó: Fotó: Facebook

2023-10-16

Vár a várban a magyar bor ünnepe!

Az első Budapest Borfesztivált éppen 30 éve, 1991-ben rendezték meg először. Akkor még a Vörösmarty téren, mely belvárosi helyszínt az esemény azóta jócskán kinőtt, ahogy a borkultúra iránti érdeklődés is egyre csak nőtt. Minden fesztiválozó egyre többet szeretett volna tudni a borkultúráról, a szőlőtermesztésről vagy akár arról, hogy melyik ételhez melyik bor illik, és milyen pohárból érdemes fogyasztani a nedűt. Ennek okán egyre több borászati eseményt rendeztek az országban, a Budapest Borfesztiválon pedig évről évre megjelennek személyesen hazánk legkiválóbb borászai és pincetulajdonosai, akik szívesen mesélnek a boraikról és a szőlőfajtákról. Az idei fesztiválon, szeptember 23. és szeptember 26. között természetesen lesznek olyan tételek is, amelyeket itt mutatnak be először.

Minikurzusok

A négynapos jubileumi borfesztiválon a rengeteg féle magyar bor mellett pop-up kurzusokat, előadásokat is tartanak: dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, Szik Mátyás, háromszoros sommelier bajnok, Tüű Péter, Champagne szakértő és kétszeres sommelier bajnok tematikus kóstolókkal készülnek. Csütörtökön és pénteken naponta egy, hétvégi napokon pedig három-három kóstolóval várják azokat, akik szeretnék kicsit képezni magukat. A kurzusok ingyenesek, de maximum 30 fő vehet részt egy-egy órán.

Fotó: Shutterstock

Halak és savak

Ami pedig talán kevesen tudnak, hogy van egy fontos üzenete is az idei borfesztiválnak: együnk még több halat! „Kapj rá!" címmel halfogyasztást ösztönző kampányt indítanak és olyan különleges fogásokat visznek a fesztiválra, hogy azoktól az is megszereti a halat, aki addig erősen tartózkodott. A hazai roadshow keretében ízletes halas falatok, füstölt halpástétom, füstölt halfilés baguette és sültek közül válogathatunk, és az is kiderül, milyen bor illik egy-egy fogáshoz, hogy az étel és az ital a legtökéletesebben egészítse ki egymást. Azt például tudtad, hogy minél inkább a hal természetes ízei dominálnak, annál kevésbé illatos bort érdemes választani? Ha viszont szárazabb a hal húsa, annál szikárabb és minél zsírosabb, annál testesebb bort kíván. De akik más kulináris élvezetekre vágynak, kóstolhatnak kézműves sajtokat, húsárut, édességeket és persze lesz street food is.

Fotó: Shutterstock

Legyünk egy napra turisták!

A kulináris felhozatalon túl a fesztivál színpadán a programsorozat egész ideje alatt koncertek szólnak majd, és persze megnézhetjük a vár újjáépített vagy felújított műemlékeit is, például a Lovardát, Mátyás kútját, a Főőrséget, azaz a régi királyi testőrség hivatalát és a Csikós udvart. Nemhogy külföldi turistáknak, de született fővárosiaknak is tartogat tehát újdonsült szépségeket a vár, és ha már ott vagyunk, a finom borokat véletlenül se hagyjuk ki!