Télen a Balatonon: egy tradícionális borospince, ha kipihennéd 2023-at Télen a Balatonon: egy tradícionális borospince, ha kipihennéd 2023-at
Fotó: Drive Magazine

2023-11-23

Télen a Balatonon: egy tradícionális borospince, ha kipihennéd 2023-at

Egy hely, ahol a minőségi borok jófajta „csináld magad dűlőturizmussal” találkoznak. Csend, béke, cserépkályhában pattogó tűz és… egy pohár Légli Géza-féle chardonnay pezsgő. Akinek egyik sincs ellenére, annak jó szívvel ajánljuk a Kislaki Bormanufaktúrát.

Légli Géza harmincas évei derekán döntött úgy, hogy folytatva a családi hagyományt, ő is borászatot alapít. Mivel addigra a Légli név bátyja révén már foglalt volt, Balatonboglár Szőlőskislak része után a Kislaki Bormanufaktúra nevet adta pincészetének.

A néhány éve átadott teljesen új borászati feldolgozó közvetlen közelében, az erdő mellett található a Kislaki Borkert, ahol a Pincészet teljes szortimentje megkóstolható – ráadásul pinceáron. A borászat azonban ennél is többet nyújt.

A Borkert közvetlen közelében, vagy a nem messzi szőlőhegyen lévő igényesen felújított szálláshelyek egyikén minden adott a téli kikapcsolódáshoz.

Választásunk szerint kedves, tájjellegű, egyszerűségében nagyszerű vendégház fogad – minket és akár öt velünk utazó barátot, családtagot. Vagy minket – párban. Ahogy épp jólesik.

Hogy mit tud a hely? A világosság és az áram a napelemeknek köszönhető, a víz a fúrt kútból érkezik, a téli körülményekre is felkészített kuckóban a meleget cserépkályha adja – csak győzzük rakni! -, a teavizet pedig sparhelten melegíthetjük. A kényelemhez tehát minden adott, de egy kicsit mindenért tenni kell – ideális kombináció, ha úgy érezzük, akár kettesben, akár többedmagunkkal kiszakadnánk túlatomatizált, egyszersmind a végletekig túlzsúfolt hétköznapjainkból, és a téli Balaton csendjét élvezve szellőztetnénk át a fejünket.

A Badacsonyból is ajánlottunk már pincészetet: A Badacsony egyik legszebb fekvésű pincészete, aminek Svédországból sem tudtak ellenállni

Egy pohár grower jöhet?

Hogy még meggyőzőbb legyen a program, érdemes egy hamisítatlan Légli Géza-féle borkóstolót is beiktatni, melyből a szortiment egyik limitált mennyiségben palackba kerülő tétele, a tradicionális eljárással készített chardonnay pezsgő sem hiányozhat. 24 hónap. Ez a kötelezően betartott minimum, amennyit az ital a piacra, s így a poharunkba kerülés előtt pihen.

A kivételes minőségre garanciát nyújt a címke feliratán olvasható felirat: grower, azaz termelői. Ami pedig azt jelenti, szó szerint a szőlő körüli első kapavágástól a fogyasztásra érett végtermékig minden a borászat égisze alatt készül. Hazai viszonylatban igazi ritkaság az ilyen.

Ezt láttad már? Nézd meg velünk drónról! – 4+1 hazai kilátó, ahonnan csodás a panoráma

Csakúgy, mint a Géza felesége, Annamari által saját kezűleg sütött kovászos kenyerek és sajtos pogácsák. A borkóstoló elmaradhatatlan kísérői. De visszakanyarodva a hétvégi elvonulós programhoz: ha igényt tartunk reggelire, nem kizárt, hogy ott is viszontláthatjuk őket…

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!