Végre megnyílt a fényművészet múzeuma Budapesten is
Fotó: Fotó: Facebook/ LAM

2023-09-12

Végre megnyílt a fényművészet múzeuma Budapesten is

A fényjáték és az illúziókeltés nem új eszköz a művészek körében, ám ahogyan a technológia fejlődik és a művészeti ágak is változnak, mindig újabb és újabb alkotásokkal kárpáztatnak el bennünket. Az illúzió, vagyis az érzékcsalódás nem is biztos, hogy a legjobb szó, hiszen már maga a környezet is nagyon egyedi: a Hold utcai vásárcsarnok csodálatos épületében kapott helyet a kiállítás, amitől a látvány csak még jobban felerősödik. Hogy miért egy 19. századi, eklektikus csarnoképületben rendezték be ezt a modern kiállítást? Talán pont a nagy kontraszt miatt, hiszen ki számítana egy régi piacon egy ilyen meglepő, dizájnerek és vizuális művészek által megtervezett fényjátékra?

Digitális, interaktív selfie spot

Ha kíváncsi vagy, milyen az egykori piaci pultok helyén nemzetközi művészek fényalkotásaiban tobzódni, kisfilmeket nézni, interaktív fényinstallációkban részt venni, vagy egy fényillúzióban el szeretnéd teljesen veszíteni a térérzékelésedet, akkor irány a Hold utcai vásárcsarnok! De készülj fel, hogy a lézer, a neon és a vizuális elemek egy pillanat alatt magukba szippantanak.

„A nálunk kiállító művészek a fény kreatív használatának minden lehetséges aspektusát megragadva határozzák meg intézményünk identitását, beleértve a vetítés „mapping”-nek nevezett médiumát, az interaktív és térbeli tervezést, a holografikus kísérleteket, az adatművészetet és más technokulturális gyakorlatot – a történeti művektől a kortársakig." – írják a LAM honlapján a kiállítást szervezők.

Cím: 1054 Budapest, Hold utca 13.

Fotó: Facebook/ LAM