2024-05-21
Hamarosan megkóstolhatjuk a Festetics család fogásait a Balatonnál
A keszthelyi Festetics-kastély hazánk legszebb kastélyai közé tartozik. Az épület tavaly augusztusban megnyílt látványossága a díszebédlő, ahol betekintést nyerhetünk, hogyan is zajlottak a korabeli lakomák. A kutatások ráadásul azt is felfedték, hogy milyen ételek kerültek az asztalra ebben az időben, a szakembereknek köszönhetően pedig idén több helyszínen is belekóstolhatunk a régi receptek modernizált változataiba a Balaton környékén.
Magyarország egyik leglátogatottabb kastélyában a közelmúltban fejlesztéseken ment keresztül, aminek keretében az eddigi Fehér tükörtermet egy díszebédlővé alakították át. A rokokó stílusú terem mellett Festetics (IV.) György gyerekszobáját, valamint édesanyja és dadája lakosztályát is renoválták – számol be az újításokról a Travelo.
Ugyanakkor a Festetics-örökségnek csupán egy szelete a kastély: a Nyugati-Balaton környékének történetet nagyjából kétszáz éven át szőtte át a nemesi család. A család ezidő alatt Magyarország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében is meghatározó szerepet vállalt,
hagyatékukat pedig egy több települést érintő útvonalra fűzték fel.
Az útvonalon egy marék látnivalóval találkozhatunk, a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét alatt pedig az ételekre és az italokra kerül a hangsúly.
Esős időben sem kell aggódnunk: 5+1 szuper programlehetőség a Balatonnál az esős napokra
A május 27. és június 2. között megrendezett esemény során nyolc étteremben repülhetünk vissza az időben.
A fesztivált a Keszthely Város Napjának alkalmából bonyolítják majd le, így a részt vevő éttermek is a környéken találhatók:
- a Halász Csárda;
- a John’s Pub and Restaurant;
- a Tompos Étterem; és
- a Vadaskert Vendéglő
Keszthelyen található, míg
- az Anita étterem Gyenesdiáson,
- a Zenit Balaton Étterem Vonyarcvashegyen,
- a Páholy Balatongyörökön,
- a Zöld Elefánt Étterem pedig Zalaapátiban várja az érdeklődő vendégeket.
Templomok, túrahelyek, fagyizók, sportlehetőségek, borászatok, szálláshelyek: a Best of Balatonon mindent megtalálhatunk!
Az esemény során a következő fogásokba kóstolhatunk bele.
Levesek:
- Saláta leves sült saláta szívvel és vargánya gombás fással
- Festetics halleves
Előétel
- Libamáj terrine rétegezett alma tortával, mazsolás kalács
Főételek
- Vörösboros szarvas lapocka pirított csontvelővel, ceruzabab, Anna burgonya
- Fogas filé rák paprikással és vajas galuskával, saláta szívvel
Desszertek
- Somlói galuska
- Festetics tortácska
- Rizspuding Császárné módra friss gyümölcsökkel
Az ételeket természetesen kiváló balatoni borok társaságában fogyaszthatjuk el; Festeticsék egyik legjelentősebb borászati központja például Vonyarcvashegyen volt. A helyi présházban jelenleg borászati és gasztronómiai kiállításokba nézhetünk bele, de itt egy bortrezor is helyet kapott, amelyben minden évben a balatoni régió legkiválóbb borai szoktak „megpihenni”.
Ha már régi receptek: Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk
Mindenesetre a kastély történészeinek jóvoltából a borkultúra mellett a család étkezési hagyományaira is fény derült egy-egy ünnepi menüsor felbukkanásával.
Ezeket a Zenit Hotel és Étterem mesterszakácsai, Varjú Viktor és Ács István gondolták újra olyan módon, hogy a modern gasztronómia világában is megállják a helyüket – illetve azért, hogy a Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten a látogatók ki tudják próbálni, milyen is volt egy igazi Festetics-lakoma.