Hamarosan megkóstolhatjuk a Festetics család fogásait a Balatonnál Hamarosan megkóstolhatjuk a Festetics család fogásait a Balatonnál
Fotó: Festetics-kastély, Keszthely / Fotó: Shutterstock

2024-05-21

Hamarosan megkóstolhatjuk a Festetics család fogásait a Balatonnál

A keszthelyi Festetics-kastély hazánk legszebb kastélyai közé tartozik. Az épület tavaly augusztusban megnyílt látványossága a díszebédlő, ahol betekintést nyerhetünk, hogyan is zajlottak a korabeli lakomák. A kutatások ráadásul azt is felfedték, hogy milyen ételek kerültek az asztalra ebben az időben, a szakembereknek köszönhetően pedig idén több helyszínen is belekóstolhatunk a régi receptek modernizált változataiba a Balaton környékén.

Magyarország egyik leglátogatottabb kastélyában a közelmúltban fejlesztéseken ment keresztül, aminek keretében az eddigi Fehér tükörtermet egy díszebédlővé alakították át. A rokokó stílusú terem mellett Festetics (IV.) György gyerekszobáját, valamint édesanyja és dadája lakosztályát is renoválták – számol be az újításokról a Travelo.

Ugyanakkor a Festetics-örökségnek csupán egy szelete a kastély: a Nyugati-Balaton környékének történetet nagyjából kétszáz éven át szőtte át a nemesi család. A család ezidő alatt Magyarország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében is meghatározó szerepet vállalt,

hagyatékukat pedig egy több települést érintő útvonalra fűzték fel.

Az útvonalon egy marék látnivalóval találkozhatunk, a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét alatt pedig az ételekre és az italokra kerül a hangsúly.

Esős időben sem kell aggódnunk: 5+1 szuper programlehetőség a Balatonnál az esős napokra

A május 27. és június 2. között megrendezett esemény során nyolc étteremben repülhetünk vissza az időben.

A fesztivált a Keszthely Város Napjának alkalmából bonyolítják majd le, így a részt vevő éttermek is a környéken találhatók:

  • a Halász Csárda;
  • a John’s Pub and Restaurant;
  • a Tompos Étterem; és
  • a Vadaskert Vendéglő

Keszthelyen található, míg

  • az Anita étterem Gyenesdiáson,
  • a Zenit Balaton Étterem Vonyarcvashegyen,
  • a Páholy Balatongyörökön,
  • a Zöld Elefánt Étterem pedig Zalaapátiban várja az érdeklődő vendégeket.

Templomok, túrahelyek, fagyizók, sportlehetőségek, borászatok, szálláshelyek: a Best of Balatonon mindent megtalálhatunk!
Így néz ki a menü:

Az esemény során a következő fogásokba kóstolhatunk bele.

Levesek:

  • Saláta leves sült saláta szívvel és vargánya gombás fással
  • Festetics halleves

Előétel

  • Libamáj terrine rétegezett alma tortával, mazsolás kalács

Főételek

  • Vörösboros szarvas lapocka pirított csontvelővel, ceruzabab, Anna burgonya
  • Fogas filé rák paprikással és vajas galuskával, saláta szívvel

Desszertek

  • Somlói galuska
  • Festetics tortácska
  • Rizspuding Császárné módra friss gyümölcsökkel

Az ételeket természetesen kiváló balatoni borok társaságában fogyaszthatjuk el; Festeticsék egyik legjelentősebb borászati központja például Vonyarcvashegyen volt. A helyi présházban jelenleg borászati és gasztronómiai kiállításokba nézhetünk bele, de itt egy bortrezor is helyet kapott, amelyben minden évben a balatoni régió legkiválóbb borai szoktak „megpihenni”.

Ha már régi receptek: Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk

Mindenesetre a kastély történészeinek jóvoltából a borkultúra mellett a család étkezési hagyományaira is fény derült egy-egy ünnepi menüsor felbukkanásával.

Ezeket a Zenit Hotel és Étterem mesterszakácsai, Varjú Viktor és Ács István gondolták újra olyan módon, hogy a modern gasztronómia világában is megállják a helyüket – illetve azért, hogy a Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten a látogatók ki tudják próbálni, milyen is volt egy igazi Festetics-lakoma.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

még több Best of Balaton

még több Best of Balaton