6 különleges balatoni múzeum, ahol biztosan nem fogsz unatkozni 6 különleges balatoni múzeum, ahol biztosan nem fogsz unatkozni
A kép csak illusztráció
Fotó: Simon Infanger / Unsplash

2024-06-13

6 különleges balatoni múzeum, ahol biztosan nem fogsz unatkozni

A Balaton közelében is bőven találhatunk izgalmas múzeumokat, amiket érdemes meglátogatni, ha a magyar tenger felé vesszük az irányt. Ajánlunk is párat!

Balatoni Múzeum – Keszthely

Múzeumok tekintetében Keszthellyel nem tudunk mellélőni: közülük az egyik legjelentősebb a Balaton múltját bemutató Balatoni Múzeum. A kiállításokon a térség geológiájával, néprajzával, váraival és még sok mással ismerkedhetünk meg úgy, hogy közben interaktív játékokban is részt vehetünk.

Csigaparlament – Keszthely

Magyarország talán egyik legfurcsább múzeuma, a Csigaparlament is Keszthelyen található. A közel 8 méter hosszú maketthez az ország különböző bányáiból származó, többmillió éves maradványokat használtak fel. Jelenleg nagyjából 4,5 millió pannon-tengeri csiga maradványaiból áll.

Afrika múzeum – Balatonederics

Nem kell borsos összegeket fizetnünk azért, hogy elutazzunk Afrikába, ugyanis Balatonedericsen létezik egy múzeum, ahol közelebb kerülhetünk a színes kontinenshez. A néprajzi kiállítás mellett egy szafari park is helyet kapott a területen, ahol zebrák, tevék és antilopok között tölhetjük az időt. A legkisebbeket egy minidzsungel és egy ugrálóvár is várja.

Bala-Toni Retro múzeum – Balatonfőkajár

A régiségek kedvelői számára jó választás a balatonfőkajári Bala-Toni múzeum, ahol az autóktól kezdve az utasellátóig a televíziókig, rengeteg régi tárggyal találkozhatunk. Az alapítók jóvoltából vezetett séta keretében is visszarepülhetünk az időben, miközben a fiatalabbak megismerhetik, hogy milyen eszközöket használtak szüleik, nagyszüleik.

Templomok, túrahelyek, fagyizók, sportlehetőségek, borászatok, szálláshelyek: a Best of Balatonon mindent megtalálhatunk!

Csillagvár – Balatonszentgyörgy

A Balaton nyugati részén, a Festeticsek egykori csillag alakú vadászkastélyában ma egy múzeum működik. Az állandó kiállítások közé tartozik a huszármúzeum és a középkori panoptikum, ami hűen mutatja be a múlt korok mindennapjait: vitázó kapitányok, gazdag lakomák és foghúzó kovácsot is láthatunk. Emellett több állati előadás – például solymászbemutató – várja a vendégeket, de az íjászatot is kipróbálhatjuk. Sütésre és borkóstolásra is van lehetőségünk – csak ne felejtsünk el előre bejelentkezni!

Dutra múzeum – Balatonboglár

A traktorok, mezőgazdasági gépek iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan helyszín a balatonboglári Dutra Múzeum. Molnár Balázs több mint húsz év munkájával hozta létre az egyedülálló kiállítást, ahol minden megtalálható, ami a magyar márkához köthető. A kiállítóteremben a traktorok mellett régi forgalmik, könyvek, munkaruhák, fotók és különböző relikviák kaptak helyet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!