4 ok, amiért érdemes alvókabinos utazást választani
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-09-11

4 ok, amiért érdemes alvókabinos utazást választani

A vonatos utazás a reneszánszát éli, a Kelet-Balkántól Párizsig, vagy Észak-Európától Dél-Olaszországig is vonatozhatunk egyhuzamban, ha hajlandóak vagyunk néhány éjszakát egy kellemesen döcögő vonaton tölteni. Ennek az utazási formának éppen az a lényege, hogy a nyaralás része az utazás. Nem az a fontos, hogy minél gyorsabban eljussunk A-ból B-be (mint mondjuk repülővel), hanem az utazás, a hálókocsizás is kaland része. Ez az új hóbort a világon most kezd csak igazán elterjedni (újra), nehogy lemaradj vagy kimaradj!

1. Abszolút zöld megoldás

A vonatok összességében sokkal jobbak a bolygó számára, mint a repülők, a hajók, az autók vagy a buszok: a rövid távú utakon a vonatok átlagosan hatszor kevesebb káros anyagot kibocsátanak ki személyenként (kilométerenként), mint a repülők.

2. Kényelem és tér

A hálókabin szűkösnek tűnhet, ha minden ágy ki van nyitva, de amint becsukod, láthatod, hogy hatalmas a tér, fel tudsz állni, sokkal több helyed van, mintha első osztályon repülnél. Ha nem vagy jó alvó, akkor sem kell aggódnod, vigyél zajszűrős fülhallgatót és füldugót, így a zötyögéssel sem lesz problémád.

3. Egyenes út a belvárosba

A legtöbb hálókocsis járat a nagyvárosok szívébe visz, ahonnan metróval vagy bármilyen más tömegközlekedéssel útnak indulhatsz felfedezni a várost. Nincs szükség méregdrága reptéri transzferre, hogy a totál messze lévő külvárosból bevigyen a hoteledig, vagy ha autóval utazol, akkor nem kell egy vagyont kifizetned parkolásra az idegen városban.

4. Pénztárcabarát

A hálókabinos jegyek olcsóbbak, mint valaha, főleg a repülőjegyekhez és a benzinárakhoz képest, és még a repüléssel mostanában járó kaotikus állapotokat is elkerülheted, ha vonatozol. Igaz, kisebb késések a vonatoknál is lehetnek, de a nemzetközi járatok általában pontosak.

Fotó: Shutterstock