Retro éjszakai vonatokkal utazhatunk Horvátországba és Szlovéniába Retro éjszakai vonatokkal utazhatunk Horvátországba és Szlovéniába
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-05-31

Retro éjszakai vonatokkal utazhatunk Horvátországba és Szlovéniába

Idén nyáron is eljuthatunk a népszerű horvát és a szlovén úti célokra éjszakai vonatokkal. Az Adria InterCity mellett nyáron megint elindul a Retro Istria Expressz, amivel Budapestről többek között Koperbe, Abbáziába (Opatija), Rijekába és Pulába is elutazhatunk.

Ha az éjszakai vonatozás mellett kipróbálnánk, hogy milyen egy retro szerelvényen utazni, akkor érdemes jegyet foglalnunk a Retro Istria Expressz járatokra.

Bár ez más éjszakai vonatokhoz képest alacsonyabb komforttal rendelkezik, emiatt az árak is kedvezőbbek.

A régebbi járművekkel akár már 23 euróért (közel kilencezer forintért) is lejuthatunk a népszerű üdülőhelyek egyikére. A vonatok a Budapest-Déli állomásról indulnak este 9 órakor, és Székesfehérváron, valamint Zalaegerszegen is megállnak. A járat a reggeli órákban érkezik meg Ljubljanába, majd továbbrobog a cseppkőbarlangjairól nevezetes Postojnába.

A Rijekába (Fiume) közlekedő szerelvényekkel Abbáziába (Opatija), Koperbe és – egy átszállással – Pulába is elérkezhetünk.

Fotó: Shutterstock

Ha inkább autóznánk: Horvátország rejtett falvai, ha kerülnéd a turistákat

Koperből egyébként a szlovén part több üdülőhelyeit is könnyedén elérhetjük a helyi buszok segítségével, Divača állomásán pedig egy 10-20 percnyi csatlakozási időszak biztosított azok számára, akik Pulába mennének tovább.

A Retro Istria Expressz első járatára 2024. június 28-án szállhatunk fel, az utolsó pedig augusztus 31-én közlekedik majd.

Ahogy a többi éjszakai járaton, a nyolcvanas évek hangulatát megidéző retro expresszen is fekvőhelyes kocsik 4 vagy 6 ágyas fülkéi, illetve 1-3 ágyas hálókocsik állnak az utasok rendelkezésére. A kocsikísérőknél egyszerűbb harapnivalókat és italokat is lehet vásárolni, de külön étkezőkocsi nem kapott helyet.

Az étkezőkocsis lehetőségekről itt írtunk bővebben: Elindultak a MÁV étkezőkocsijai, így néz ki a 2024-es árlista

A jegyárakról, illetve a kerékpárszállítási lehetőségekről a MÁV honlapján, ezen a linken tájékozódhatunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!