5 hangulatos olasz falucska, ha még tervezed a nyaralást 5 hangulatos olasz falucska, ha még tervezed a nyaralást
Fotó: Brisighella, Olaszország – Fotó: Shutterstock

2024-04-28

5 hangulatos olasz falucska, ha még tervezed a nyaralást

Olaszország nagyvárosai kétségkívül szuper úti célok lehetnek, ám ha idén szívesebben töltenénk kisebb falvakban a nyaralást, akkor sem kell lemondanunk a dolce vitáról. Mutatunk öt hangulatos olasz falut, ahol szinte megállt az idő.

Praiano

Az Amalfi-part nagyágyúi – például Amalfi vagy Positano – évről évre rengeteg turistát varázsolnak el, ám köztük fekszik egyik „elfeledett testvérük”, Praiano. A dombtetőn elhelyezkedő faluban csupán pár ezer ember lakik, és a népszerűbb városokkal ellentétben Praianónak sikerült megőriznie a klasszikus dél-olasz egyszerűséget.

A citrusfákkal körbevett település tökéletes azok számára, akik szívesen fedezik fel egy úti cél gasztronómiai jellegzetességeit, ugyanis itt mindenbe belekóstolhatunk, ami igazán olasz: a tengeri herkentyűs tésztáktól kezdve friss mozzarella bufalával megszórt pizzán át az igazi limoncellóig, Praiano biztosan hiányozni fog a hasunknak.

Akár a régiós bérleteket is kihasználhatjuk: Olaszország 3 napban: így utazz be 11 ezer forintért egy-egy régiót vonattal

Monte Isola 

Az azonos nevet viselő szigeten található Monte Isola kicsike települése, mely Olaszország egyik gyönyörű tavának, az Iseo-tónak a közepén fekszik. Ugyan megközelítése nem a legegyszerűbb, az utazás megéri a fáradtságot: a legcélszerűbb Milánóból Iseo-hoz utaznunk, ezt követően egy komp segítségével juthatunk át a festői szigetecskére. Az alig kétezer főt számláló településen kiváló trattoriák, tóparti kávézók, hangulatos panziók és a sziget csúcsán álló Madonna della Ceriola kápolna várja a látogatókat.

Pacentro 

Rómától keletre, az Apenninek mélyén rejtőző Pacentro olyan, mintha egy apró égi város lenne. A falu története a 8-9. századra vezet vissza, és nem véletlenül választották be Olaszország legszebb települései (azaz az I Borghi più belli d'Italia) közé. A látványosságok közé tartozik a La Casa di Marlurite „élőmúzeuma”, a hegyoldalon tornyosuló kastély, és a Santa Maria Maggiore 15. századi temploma. Ugyanakkor a természetkedvelők számára is jó választás Pacentro, hiszen a szomszédságában fekszik a Maiella Nemzeti Park. A park egyik védjegyének a tiszta vize számít, mely a környező forrásokból és a közeli hegyek hóolvadékából száramzik.

Tropea is megér egy látogatást: Olaszország megfizethető tengerparti városa, ahol nehéz túlköltekezni magad

Brisighella 

Ravenna és Firenze reneszánsz városai között találhatunk rá Brisighellára, a három dombra épült falura. Az első dombon a La Rocca 14. századi vára, a másodikon a Monticino néven ismert 18. századi szentélye, a harmadikon pedig egy 19. századi toronyóra áll. Emilia-Romagna tartománya többek között gasztronómiai hagyományairól híres: a pera volpina körtétől kezdve a mészkőbarlangban érlelt Conciato sajton át a sangiovese borokig, a környéken – például gasztronómiai túrákon keresztül – rengeteg különlegességbe kóstolhatunk bele. Ha pedig elfáradtunk volna a sétálásban, akkor a környéken található termálfürdők egyikében is kipihenhetjük magunkat.

San Gimignano 

Firenze szomszédságában találkozhatunk a több mint egy tucat középkori tornyáról ismert San Gimignano elragadó településével. A tornyokat még a tehetős családok építettek maguknak egyfajta státusszimbólumként, közülük egyet, az 54 méter magas torre grossát még ma is meg lehet mászni. A falu óvárosát mára már az UNESCO is elismerte örökségként, San Gimignanót pedig román és gótikus templomok, nyüzsgő piazzák, és persze igazi olasz éttermek és fagyizók teszik vonzóvá. Erre járva mindenképpen érdemes megkóstolnunk a Vernaccia di San Gimignano néven futó fehérbort is, ami egyenesen a falut körbevevő szőlősökből érkezik az asztalra.

San Gimignanóról bővebben: A mesebeli toszkán falu, amit beárnyékol Firenze hírneve

(Forrás: Condé Nast Traveler)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!