Így leplezd le a rejtett kamerákat a szállásokon! Így leplezd le a rejtett kamerákat a szállásokon!
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-09-16

Így leplezd le a rejtett kamerákat a szállásokon!

Mutatunk néhány helyet, ahol elrejthetik a webkamerát, és arra is adunk tippet, hogyan fedezheted fel a kíváncsiskodók által eldugott kütyüket.

Valljuk be, az Airbnb megreformálta, vagyis inkább más dimenzióba helyezte a szálláskeresést és -kiadást, hiszen akár egy napra is kivehetünk egy teljesen felszerelt albérletet, és vannak olyan apartmanok, amelyekbe tényleg nem kell vinnünk semmit a ruhánkon kívül. Azonban az elmúlt 10 évben bekövetkezett térnyerésének köszönhetően nőttek a visszaélések is, romosan hagyott lakások, összetört bútorok, borral leöntött falak stb. – sok lakásiadó megelégelte a helyzetet és egy nem éppen legális eszközhöz folyamodott, hogy ellenőrizze a bent lakókat. A távolból is elérhető webkamera-felvételek népszerűvé váltak, hiszen a kamera könnyen használható, nem drága, kicsi, szinte bárhova elrejthető, egy kattintással bekapcsolódhatunk a felvételbe. A kamerákat elrejtő tulajokat nem érdeklik a pihenni, kikapcsolódni vágyó magánemberek személyiségi jogai, de mi most segítünk, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe! Eláruljuk, hol és hogyan találhatsz ilyen kamerákat.

Fotó: Shutterstock

Mindent látó szemek

Egy felmérés szerint az Airbnb-szállásokat igénybe vevők 11%-a talált kamerát a szálláson (persze nem tudjuk, mennyiből szálláshelyről van szó), és 58%-a aggódik amiatt, hogy az apartmanban lehet kamera. A webkamerák nagyon aprók, van, ami csak 1 centis, így nehéz kiszúrni, de jellemzően valamilyen berendezési tárgyba rejtik el vagy beleszerelik egy másik kütyübe. Az Airbnb felhasználási feltételei között olvasható, hogy csak akkor engedélyezett a kamerák használata, ha erről előre értesíti a bérbeadó a bérlőt, és utóbbi beleegyezik, hogy felvételek készüljenek róla.

Figyeljünk a következő álcázó tárgyakra:

  • Füst- vagy szén-monoxid-riasztó
  • Ventillátor
  • Légkondicionáló vagy fűtőberendezés
  • Éjjeli lámpa
  • Órák (fali, ébresztő, digitális stb.)
  • Műanyag, kerámia, fa dísztárgyak
  • Wifi-router
  • Internet modem
  • Töltőberendezések, dokkolók (univerzális vagy USB-s mobiltelefon-töltők)
  • Hangfalak

Hogyan szúrhatod ki, ha van kamera?

Az éjjellátó kamerákban infravörös LED-égők vannak, vagyis azzal „látnak", ha tudni akarod, miben rejtettek el éjjeli kamerákat, akkor a mobilod előlapi kameráját (vagyis szelfikameráját) kapcsold be és azzal fotózz vagy videózz: a hátsó kamerákon olyan lencseszűrők vannak, amelyek nem mutatják az infravörös fényt.

A következő TIkTok-videóban megmutatják, hogyan találhatod meg a kamerákat:

@malwaretech Reply to @safarijackza How to find hidden cameras in AirBnBs #safety #travel ♬ original sound - Marcus Hutchins