6 romantikus túrahely Valentin-napra, ha a szabadban ünnepelnétek 6 romantikus túrahely Valentin-napra, ha a szabadban ünnepelnétek
Fotó: Illusztráció - Fotó: Unsplash/Joseph Chan

2024-02-06

6 romantikus túrahely Valentin-napra, ha a szabadban ünnepelnétek

Úgy tartják, hogy Szent Valentin (magyarul Szent Bálint) a 3. század környékén uralkodói tiltás ellenére titokban házasította össze a fiatal szerelmeseket, a Római Birodalomban ugyanis a katonák csak szolgálati idejük leteltével házasodhattak meg – azóta világszerte több országban kötik a pap nevét a szerelemhez. Ha mi is ünneplésre adnánk a fejünket, akkor ezeken a belföldi útvonalakon garantáltan romantikus élményben lehet részünk!

Hollókő

Hollókőre a legtöbben a világörökségi cím részét képező Ófalu miatt érkeznek, ez pedig tökéletes terv Valentin-napra is: kipróbálhatjuk a házikókban árult kézműves sajtokat, borokat és más finomságokat, de végigjárhatjuk a település északi részéből induló utat, a Kertek-alja Tanösvényt is.

Egy nagyobb sétáért becélozhatjuk a hollókői várat, amihez a 4,5 kilométer hosszú Holló Tanösvényen keresztül juthatunk el.

Holdvilág-árok

A Visegrádi-hegység közepén, Pomáztól északnyugatra találhatunk rá a Nagy Csikóvárra, melynek déli lejtőjén húzódik meg a misztikus Holdvilág-árok. A helyszínt a kereszténység előtti, ősi kultikus helynek tartják, és Anonymus gesztája alapján az feltételezhető, hogy ezen a helyen temették el Árpád fejedelmet is.

A Pomázról induló, nagyjából ötkilométeres túra során patakokban gazdag területen haladhatunk át, de a kalandos túra során egy vaslétrát is megmászhatunk.

Vietnámba is várják az ünneplőket: Csókolózni várják a szerelmeseket Vietnám legújabb hídjára

Spartacus-ösvény

A Pilisszentlászlóról induló könnyen teljesíthető ösvény közelsége miatt a budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye. Amennyiben egy nem túl megterhelő sétát választanánk, ez az útvonal tökéletes lehet: a Spartacus-ösvény kevés szintkülönbséggel dolgozik, ám sokszor a hegyoldal mentén visz végig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a völgyre.

Ahogy az Aktív Magyarország is írja, az útvonalon eljuthatunk Visegrádig, de ha egy körtúrára is vállalkoznánk, akkor érdemes az Ördögmalom-vízeséstől visszafordulnunk. Innen csak az Aranyosi-patak völgyében található piros jelzést szükséges követni ahhoz, hogy visszaérjünk kiindulópontunkhoz.

A Budai-hegység és a Szerelmesek Tölgye

A budapestiek egy másik kedvenc helyszíne a Széll Kálmán térről könnyen megközelíthető Budai-hegység. A Budakesziről induló Sisakvirág-tanösvényt járva szerelmünkkel elsétálhatunk a Nagy-Kopasz 556 méteres csúcsán található Csergezán Pál kilátóig.

A körtúra nagyjából a Telki határát érintő faalagútnál fordul vissza, innen pedig egy kis séta után találkozhatunk a Szerelmesek Tölgyének nevezett több száz éves fáig. A legenda szerint ennél a tölgynél kezdett levelezésbe egy szerelmespár, majd a lovászfiú és a nemesi családból származó lány itt is házasodott össze.

A listára Budapest is felkerült: Idén nem Párizst ajánlják a szerelmeseknek Valentin-napra

Nagymaros-Zebegény

A Dunakanyar talán legszebb kilátásáért érdemes a Julianus barát kilátót célba vennünk. A vonattal is egyszerűen megközelíthető Zebegényből belevethetjük magunkat az erdőbe: a kilátó meglátogatása előtt a Remete-barlangok mellett is elsétálhatunk, a Duna mellé pedig Nagymaroson keresztül juthatunk le.

Vál

Válon, a Haraszthy pincészet birtokán találkozhatunk a Szeretet nevet viselő jellegzetes alkotással. Az amerikai Burning Man fesztiválra készült szobrot 2017-ben vásárolta meg egy házaspár, és az egész így került a magyar birtokra. Alexander Milov szobra a férfi és a nő közti vívódást testesíti meg, az alkotást pedig a szőlők között, a dombtetőn helyezték el.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!