Tippek, hogyan kerüld el autóval a vonuló szarvasokat Tippek, hogyan kerüld el autóval a vonuló szarvasokat
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-09-13

Tippek, hogyan kerüld el autóval a vonuló szarvasokat

Nálunk is aktuális, de éppen egy amerikai Twitter-videó terjed a neten a szarvasok vonulásáról, és az ezzel járó veszélyekre hívja fel a figyelmet. Michigan állam rendőrsége rögzítette azt a videót, amiben az úton átkelő szarvasok nem állnak meg az autósor előtt, hanem...

Ez a videó pontosan bemutatja, milyen gyorsan történik minden, sokszor az autóvezetőnek még ideje sincs felfogni, hogy mit lát, amikor felbukkan előtte egy vad, nemhogy akkor, ha még gyorsan ugrálni is kezd. Még nehezebb a helyzet, ha a szarvas megmerevedik és nincs időnk fékezni.

Mikor és hol találkozhatunk szarvassal?

A vadak vándorlása ősszel elkezdődik, idén a hideg, őszi idő miatt már szeptember elején elkezdődött a párzási időszak. Az időjárástól függően először az ország déli és nyugati részein kezdődik a szarvasbőgés, először Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hallatják a bikák a hangjukat, és folyamatosan észak, észak-keleti irányba haladva általában a zempléni tájegység gímszarvasai zárják a sort.

Bőgési időszakban a szarvasok izgatottabbak, aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért sokszor semmivel sem törődve rohannak ki az autóútra. Ezt észben tartva, fokozott figyelemmel érdemes tehát közlekednünk a fenti időszakban, különösen az egyébként is vadveszéllyel fenyegető szakaszokon.

Napszakonként változhat

A gímszarvasok naplementétől másnap hajnalig a legaktívabbak, de nemcsak ilyenkor ugrálhatnak át előttünk az úton, gyakorlatilag egész nap aktívak és sokszor nem egyedül szaladgálnak. Ha átmegy előtted egy vad, számíts arra, hogy többen is követik.

Mit tehetsz?

  • Mindig figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak azt! Az út környezetét is érdemes pásztázni, és ha látsz néhány szarvast pár száz méterre, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy a közeledben is van egy-két példány.
  • Ilyenkor autózzunk az út közepén (persze, ha lehetséges), mert így könnyebben és hamarabb észrevesszük a fák közül kiugró állatot, és valamivel több időnk van reagálni is.
  • Akármilyen körültekintően vezetünk, néha elkerülhetetlen a veszélyes találkozás, de mit kell tenni, ha féktávon belül áll meg a szarvas? Ha elkerülhetetlen az ütközés, akkor taposs a fékre és kapaszkodj, markold erősen a kormányt. Az ijedt állat hirtelen irányt válthat, a kikerülés tehát nem biztos, hogy beválik.
  • Ha megtörtént a baleset és az szarvas annyira megsérült, hogy nem tud elmenekülni, akkor hívd a 112-es segélyhívó számot, és ne menj túl közel az állathoz.
  • Az elütött vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még nem múlt ki, akkor az agancsával, rúgásával, vagy harapásával súlyos sérüléseket okozhat.
  • Ha az állat kimúlt, akkor is értesíteni kell a rendőrséget. A rendőrség értesíti a helyi vadásztársaságot, és felméri a baleset körülményeit. Az elpusztult állatot tilos elvinni a helyszínről, a magyar jogszabályok alapján ez lopásnak számít: a vad az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosult vadászoké.