Olaszország megfizethető tengerparti városa, ahol nehéz túlköltekezni magad Olaszország megfizethető tengerparti városa, ahol nehéz túlköltekezni magad
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-05-21

Olaszország megfizethető tengerparti városa, ahol nehéz túlköltekezni magad

Legyen szó hegyvidéki toszkán településekről vagy mesebeli partmenti helyszínekről, Olaszország tele van romantikus kis falvakkal. Ugyan az Amalfi-part sem véletlenül népszerű választás az utazók körében, amennyiben nem elhanyagolható számunkra egy úti cél megfizethetősége, érdemes délebb felé nézelődnünk. Ebben a régióban található például Tropea sokszínű települése is, ami számos lehetőséget rejt magában.

A nagyjából 6500 főt számláló dél-olasz Tropea félig a magaslatokban, félig pedig a tengerparton helyezkedik el. A város maga egy impozáns, 40 méteres szikla tetején nyújtózik, melyet egy, az „istenek partjának” (Costa degli Dei) nevezett homokos szakasz választ el a Tirrén-tengertől.

A város történelme nagyjából kétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza: elhelyezkedéséből adódóan Tropea már a római, illetve a bizánci időkben is fontos stratégiai szereppel bírt. Kereskedelmi jelentősége miatt az idők során rengeteg támadás érte a várost, a meredek sziklák viszont kivételes előnyöket biztosítottak számára: az uralkodók által is kedvelt Tropea gyakorlatilag saját magát tudta kormányozni, és az adózás alól is mentesült.

Ennek köszönhetően a város a nemesek között is nagy népszerűségre tett szert, akik pompás villákkat (palazzókkal) töltötték fel az óvárost.

Biciklizni is megéri Olaszországban: 6 tengerparti kerékpárút Európában, ha bringázva nyaralnál

A tengerpartról induló lépcsősorokon felsétálva macskaköves utcák tekervényével találkozhatunk, ahol máig láthatók ezek a villák, illetve a különböző korokból fennmaradt templomok és kolostorok.

Az egyik leghíresebb látványosságnak a 12. században épült katedrális (Duomo), valamint a pazar kilátással kecsegtető Santa Maria dell’Isola kolostor számít.

Tropea elhelyezkedése nemcsak stratégiai szempontból járt előnyökkel, de mezőgazdasági tekintetben is kedvezett a helyieknek: a kellemes klímának köszönhetően ínycsiklandó élelmiszerek sokaságát termesztik a környéken. Az egyik említésre méltó különlegesség a jellegzetes vöröshagyma, az alig csípős és édeskés ízű cipolla rossa.

A pikáns ízek szerelmeseinek jó hír, hogy ebből a térségből származik az ennél már jóval csípősebb ’nduja szalámi, de a látogatók a chilipaprikákból sem fognak hiányt szenvedni. Az óvárosban elterülő piazzákon elterülő éttermekben érdemes kipróbálnunk a calabriai pasta fileját, de tengeri közelsége miatt a halas ételekből is bőven válogathatunk – az egyik helyi különlegességnek a kardhal számít.

Ha északabbra nézelődnénk: 3 gyönyörű elfeledett város Toszkánában, ha elkerülnéd a hatalmas tömeget

Egy jó ebédet követően belekezdhetünk a sziesztába, amit a turisták a környező barlangokban és strandokon szoktak tölteni. A fent említett istenek partján kívül a központi A Linguata strandon is elnyúlhatunk, de az Il Convento della Pieta, valamint a Passo Cavalieri is jó választások – utóbbi például ideális helyszín a búvárkodáshoz.

Ez is érdekelhet: Tengerparti olasz falvak, amiket még a főszezon előtt érdemes meglátogatni

Az aktív utazók körében közkedvelt tevékenységnek számít még a közelben található Lipari-szigetek felfedezése, illetve a Stromboli-vulkán meglátogatása is. Stromboli szigetén kipróbálhatjuk az iszapfürdőzést és bejárhatjuk a vulkanikus térség fekete homokos strandjait is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!