Így változtatja meg az életedet a rendszeres túrázás
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-06-11

Így változtatja meg az életedet a rendszeres túrázás

Jót tesz a szívnek

Tekintettel arra, hogy a szívbetegség a vezető halálozási ok mind a nőknél és a férfiaknál a világ számos országában – ahogyan nálunk is – , mindent meg kell tenni a visszaszorítására. Erre kiváló alternatíva a túrázás, ráadásul lélekemelő is. A New York-i Szívdiagnosztikai Központ szerint ez a fajta testmozgás csökkenti a rossz- és növeli a jó koleszterinszintet. Sőt, többnyire javítja a vérkeringést is, csökkentheti vagy megelőzheti a magas vérnyomást, korrigálja a szívműködést és mérsékelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha mindezt ráadásul meredek utakon és egy közepesen nehéz hátizsákkal teszed, növeli ezeket a szervezetedre irányuló jótékony hatásokat. Egy tornatermi hagyományos kardió edzés sokkal kevésbé stresszoldó és hangulatjavító, mint egy intenzív kirándulás a szabadban. Ráadásul a rendszeres túrázóknál lényegesen lecsökken az akut szívroham kockázata is.

Csökkenti a szorongást

Túrázás során jellemző az „itt-és-most” állapot megélése, vagyis a valós időben jelenlét, ha ráadásul a tempó megtartására koncentrálsz, az oly mértékben kényszerít összpontosításra, hogy kevés időd marad azon morfondírozni, milyen melóval vagy elmaradva, vagy mit kellene mondanod a holnapi meetingen. Ha sikerül ráhangolódnod a körülölelő természetre, csökkenhet a hétköznapi szorongásod, és az esetleges elengedési problémádból fakadó fájdalmad is tompulhat. A ráhangolódás legjobb módja, ha a túra során minden érzékszervedet használod, és csak arra koncentrálsz, hogy milyen érzés a friss levegő az arcodon, a levelek susogó hangja, és hogy mindent körülleng a harmónia. Bizonyos értelemben ez egy olyan meditáció, amit később az otthoni környezetben is alkalmazhatsz.

Kalóriát éget

Egy hosszabb hegyen-völgyön át vezető túra alkalmával a tested különböző kihívásoknak van kitéve, más-más izomcsoportot használsz és különböző intenzitással. Ez tökéletesen megfelel egy intervall edzés alapjának: a csúcsra felérés közben intenzívebb az oxigén-csere, és az energia-befektetés, de amikor felértél, vagy épp aláereszkedsz, akkor pihenőszakasz következik. És mivel a túrázás automatikusan beépíti ezeket az intervallumokat, ez egy hatékony kardió edzés típus, ami hozzásegít a kalória elégetéséhez.

Egy óra hegymászással 75 kg-os testsúllyal 600 kcal-t lehet elégetni.

Összhangba hoz a világgal

Amikor olyan sebességgel haladsz túrázás közben, amilyen sebességre „tervezték" a testet és az elmét – óránként 3-5 kilométer/óra között –, akkor lépést tartasz a természetes környezet nyugodt ritmusával, és ezáltal jobban összhangba kerülsz a körülötted lévő világgal. Amikor éppen alkonyatkor majszolod el a magaddal hozott szendvicset, közben a közeli forrás csobogását hallgatod, és odaszüremkedik az elmédbe az őszi avar illata, akkor meghálálhatod mindazt, amit az élettől kaptál, és örökké emlékezni fogsz erre a pillanatra.

Fotó: Shutterstock

Túlélési készségekre tanít

Nem kell egy brutális nehézségű túrára benevezned és Bear Grylls-ként végigküzdeni magad rajta csak azért, hogy néhány a túlélés szempontjából jól hasznosuló készséged fejlődjön. Már a modern kényelemtől való távolmaradás is nagy tanítómester. Megismerkedhetsz a vadon élő állatokkal, megtanulhatod azonosítani fafajokat, növénytípusokat, de kihívást jelenthet a tűzgyújtás egy átnedvesedett erdőben is.

Ráhangol a fenntartható életformára

Miközben csak egy hátizsákkal a hátadon élvezed a bolygó szépségét, könnyen észreveheted, hogy valójában milyen kevés dologra van szükséged az életben. Legyen egy menedék, ami szárazon tart, ruhák, amikben nem fázol vagy megvéd a napfénytől, és étel, ami energiát ad. Azzal, hogy csak a legszükségesebbekre csupaszítod le a cuccaidat, közelebb jutsz a gondolathoz, hogyan lehetsz legjobb partnere a környezetednek – ezzel pedig már el is jutottál a fenntartható boldog élet gondolatához. Csak így tovább! Próbálj havonta legalább két, legalább néhány órás túrázást beilleszteni az életedbe és rögtön érezni fogod a pozitív hatásokat magadon!

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Shutterstock