Olaszország egyik legaulértékeltebb régiója, amit beárnyékol Toszkána Olaszország egyik legaulértékeltebb régiója, amit beárnyékol Toszkána
Fotó: Abeto, Umbria, Olaszország / Fotó: Shutterstock

2024-06-02

Olaszország egyik legaulértékeltebb régiója, amit beárnyékol Toszkána

Az Olaszország közepén, Toszkána és Lazio között elterülő Umbriát gyakran az ország zöld szíveként szokták emlegetni, hiszen a régió tele van hegyvidéki falvakkal, vízesésekkel és látványos túraútvonalakkal. Aki szereti a finom ételeket és a hangulatos, történelmi falvakat, annak mindenképpen érdemes felkeresni ezt a régiót is.

Toszkána minden évben legalább 50 millió turistát fogad, és az utazók elsősorban olyan úti célokról ismerik fel, mint a művészet fellegvárának tartott Firenze, vagy a festői dombokkal, szőlősökkel és középkori építészettel megajándékozott San Gimignano és Montepulciano.

Míg Toszkána méltán számít Olaszország egyik legkedveltebb régiójának, addig a szomszédos Umbriában is bőven találhatunk izgalmas kulturális és történelmi látnivalókat – a mesés természetről nem is beszélve.

Nem véletlenül hivatkoznak a térségre Olaszország zöld szíveként, hiszen a zubogó vízesésektől kezdve a nyugodtan hullámzó tavakon át a magaslati vonulatokig, Umbria változatos tájakat kínál az utazóknak.

Itt található például a világ legmagasabb (165 méter) mesterséges vízesése, a Cascata delle Marmore, amit még a rómaiak alakítottak ki – folyószabályozással – időszámításunk előtt 271-ben. Ugyan Umbria nem rendelkezik tengerparttal, de területén több hangulatos tóval is találkozhatunk, így például a művészek által kedvelt Piediluco-tó, illetve a csendes településekkel körbevett Trasimeno-tó.

A túraútvonalak közül népszerű a(z):

A túrázók ennek is örülhetnek: Vadiúj, 170 kilométer hosszú túraútvonalat adtak át az olasz Dolomitokban

Fotó: Shutterstock

A régió legnépszerűbb úti céljának Perugia nagyvárosa tekinthető, amit az ország egyik legnagyobb erődje, a reneszánsz Rocca Paolina díszít. Umbria egy vallási szempontból jelentős településsel, Assisivel is büszkélkedhet, amely az ország egyik védőszentjének, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülővárosa.

Ha klasszikus kőépületeket, szűk utcákat, és látványos környezetben elhelyezkedő településeket keresnénk fel, akkor bátran keressük fel Spoleto, Montone és Bevagna apró falvait, a reneszánsz hangulatért pedig Cittá di Castellóba látogassunk el.

Fotó: Shutterstock

Mindemellett ráadásul Umbria a gasztronómia tekintetében sem elhanyagolható: a térségben például rengeteg szarvasgomba terem, de erre járva feltétlenül kóstoljuk meg az igazi Pecorino és a Caciotta sajtokat is. A klasszikus, érlelt prosciuttót sem kell ide szállítani, Norcia apró településén például híres a saját termékéről.

A helyi kolbászos lencselevest is megéri megkóstolni, a borokért pedig Orvieto, Montefalco, Perugia, Spello, Todi és Bevagna településeire látogassunk el.

Ilyenre is van lehetőség: Gasztrokurzus profiktól: az olasz nagymamák otthon várják a turisták jelentkezését

Fotó: Theme Photos / Unsplash

Ha a nyaralást fel szeretnénk dobni egy extra élménnyel, akkor az utazást az évente megrendezett események köré is felépíthetjük. Májusban tartják például az Orvieto’ Palio dell’Oca középkori lovagi tornát, júliusban pedig Perugiában kerül megrendezésre az Umbria Nyári Jazz Fesztivál.

A gasztroélményekért az őszi hónapokat célozzuk meg, ugyanis ekkor tartják az Eurochocholate fesztivált, az Assisi Ünnepséget, de október végén Torgiano településén egy borversenyt is végigkísérhetünk.

(Forrás: The Travel)

Fotó: Shutterstock

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!