2024-03-22
Palacsintaparti: így készítsük el a japán, a német és az orosz verziót
A palacsintának világszerte számos variációja létezik: a francia crépetől kezdve a klasszikus magyar hortobágyiig, egyaránt jól működnek édes és sós hozzávalóval is. Míg ezekről már bizonyára sokan hallottak, addig a japán, a holland vagy az orosz palacsintát nem biztos, hogy annyian ismerik. Mutatjuk, hogyan készíthetjük el ezeket.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 7 g szárított élesztő
- 1 kk cukor
- 20 dkg liszt
- 3 dl tej
- A töltelékhez:
- sajtkrém
- kaviár
- lilahagyma
- kapor
- Egy tálban keverjük el a tojássárgáját 1,5 dl tejben, majd szitáljuk bele a lisztet.
- Egy másik edénybe öntsünk szintén 1,5 dl tejet, majd adjuk hozzá a cukrot és a szárított élesztőt. Miután felfuttattuk, hozzáadhatjuk a tojásos keverékhez.
- Ha ezzel készen vagyunk, takarjuk le, és hagyjuk nagyjából 45 percig pihenni.
- Eközben elkezdhetjük felverni a tojások fehérjéjét, miután megkeményült, hozzákeverhetjük a sárga masszához.
- Kenjünk ki egy serpenyőt egy kevés olajjal, és kanalazzunk bele egy-egy adagot. Közepes lángon süssük aranybarnára.
- Mikor elkészültek, kenjük rá a feltéteket, és már fel is szolgálhatjuk az orosz palacsintát.
Ha már unjuk az általunk ismert szendvicseket: Különleges szendvicsek a világ körül, amiket otthon is elkészíthetsz
- 4 tojásfehérje
- 2 tojássárgája
- 0,5 tk citromlé
- 6 csapott ek cukor
- 60 ml tej
- 2 tk vaníliakivonat
- 6 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 0,5 tk só
- vaj a sütéshez és a tálaláshoz
- juharszirup vagy gyümölcsszósz a tálaláshoz
- Egy edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval, majd egy másikban a tojássárgákat a vaníliával és a tejjel. Öntsük össze a két edény tartalmát, majd rakjuk az egészet nagyjából fél órára a hűtőbe.
- A szobahőmérsékletű tojásfehérjét a sóval és a citromlével együtt verjük habbá, majd a fényesség elérése érdekében folyamatosan kevergetve, több részletben adjuk hozzá a cukrot is.
- Időközben vegyük ki a masszát a hűtőből, és óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot.
- Öntsük az egészet egy nyomózsákba vagy habnyomóba, és töltsük bele a masszát.
- Egy nagyobb serpenyőt melegítsünk fel közepes lángon, majd mintha habcsókot készítenénk, nyomjunk 4 adagot bele a masszából. Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, hiszen ellenkező esetben összeragadhatnak a formák.
- Öntsünk 3 evőkanál vizet a palacsinták köré, és azon nyomban fedjük le az edényt. A palacsinták gőzben sütve, nagyjából 5-6 perc alatt elkészülnek: a cél, hogy az aljuk kicsit megbarnuljon, a felső részük pedig kemény legyen.
A sültkrumplit se csak ketchuppal fogyaszthatjuk: 5 alternatív mártogatós a sült krumplihoz, ha unod a ketchupot
Hozzávalók:
- 4 ek vaj
- 3 közepes alma
- 10 dkg liszt
- 1,8 dl tej
- 1 csipet só
- 0,5 tk sütőpor
- 1 ek cukor
- 4 tojás
- fahéjas porcukor (tetejére)
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, pucoljuk meg az almákat, majd vágjuk őket vékony szeletekre.
- A vajat tegyük egy nagyjából 30 centiméter átmérőjű, sütőben is használható serpenyőbe vagy jénai edénybe, majd tegyük a sütőbe pár percre, hogy megolvadjon.
- Keverjük össze a sót, a cukrot, a lisztet, a sütőport, és adjuk hozzá a tejet, valamint a felvert tojásokat is. Keverjük mindezt alaposan össze.
- Ha megolvadt a vaj, vegyük ki a serpenyőt sütőből, és tegyük bele körben az almaszeleteket. Öntsük rá a tésztát.
- Ezt követően nagyjából 20-25 percig süssük, míg a széle és a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, majd fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
(Forrás: Sokszínű Vidék)