Régen minden faluban ismerték ezt a különleges italt, de ma már alig kapható valahol
Fotó: Oksana Sufrics/Shutterstock

2025-05-19

Régen minden faluban ismerték ezt a különleges italt, de ma már alig kapható valahol

Régen szinte minden vidéki háztartásban sorakoztak a kamrák polcain a házi készítésű bodza-, málna- vagy épp rózsaszörpös üvegek. Ma már ezek közül talán a rózsaszörp az, amit a legnehezebb megtalálni – pedig valaha igazi különlegességnek számított, és finomabb volt bárminél, amit boltban lehetett kapni.

A „szörp" szó az arab eredetű „sharab" szóból származik, ami italt jelent. A középkori Közel-Keleten már régóta készítettek sűrű, cukros főzeteket gyümölcsökből, virágokból és fűszerekből, amelyeket frissítő italként vagy gyógyhatású szerként használtak. Ez a hagyomány terjedt el Európában is, különösen a mediterrán térségben, majd fokozatosan az északi területeken is.

A rózsaszörp eredete a közel-keleti és dél-ázsiai kultúrákhoz kötődik, különösen a török, perzsa és indiai konyhában volt népszerű. A leggyakrabban a damaszkuszi rózsát (Rosa damascena) használták hozzá, amelyet intenzív illata és aromája tett különlegessé. Ez a rózsafajta valószínűleg Szíriából vagy Iránból származik, és évszázadok óta termesztik rózsaolaj, rózsavíz és szirup készítéséhez.

Magyarországon a rózsaszörp mindig is inkább különlegességnek számított, mint mindennapi italnak – mégis sokan őriznek gyerekkori emlékeket egy-egy nagymama által főzött, illatos üvegről. Ma már leginkább házi készítésű formában vagy kézműves piacokon találkozunk vele, bolti forgalomban ritkán bukkan fel. Bár kevésbé elterjedt, mint a bodza- vagy málnaszörp, a természetes alapanyagok és a hagyományos ízek iránti növekvő érdeklődés miatt egyre többen ismerik meg ezt az elfeledett finomságot.

Ha te is elkészítenéd otthon, alább mutatjuk a Nosalty receptjét!

 

 

 

Image
Fotó: Mirzamlk/Shutterstock
Hozzávalók:
  • 1 kg cukor;
  • 1 l víz;
  • 10 db rózsa (5 x 2 maréknyi szirom!);
  • 1 db citrom;
  • 20 db citrompótló.
Így készítsük el:
  1. Első lépésként áztassuk legalább egy napig a rózsaszirmokat vízben.
  2. Ha ezzel megvagyunk, szűrjük le egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot, a felkarikázott citromot vagy -savat, és alaposan forraljuk fel.
  3. Ezután ismét szűrjük le, és mehetnek is az üvegbe. 
  4. Ha kihűlt, ízlés szerint fogyasztjuk.

Olvasd el ezt is!

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!