5 kristálytisza bányató Magyarországon a tökéletes kikapcsolódáshoz 5 kristálytisza bányató Magyarországon a tökéletes kikapcsolódáshoz
Fotó: Rudabányai-tó - Fotó: Shutterstock

2024-05-28

5 kristálytisza bányató Magyarországon a tökéletes kikapcsolódáshoz

A történelem során számos belföldi helyen folytattak bányászati tevékenységet, napjainkban pedig nemcsak egyes városok, hanem adott tavak is őrzik ennek az emlékét. Ezen állóvizek java része csodás természettel van körbevéve, így meglátogatásukat bátran összeköthetjük egy hétvégi kirándulással.

Rudabányai-tó 

Az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó Rudabányai-tónál már a középkortól kezdve foglalkoztak bányászattal. A kitermelés végül az 1980-as évek közepén maradt abba, így idővel az üregeket feltöltötte az esővíz. Az 50 méter mély tó ma türkizes színben pompázik, körülötte pedig egy tanösvény segítségével ismerkedhetünk meg a térség földtani jellegzetességeivel, ásványaival – ráadásul a tó vidéke régészeti szempontból is jelentős, hiszen a kutatók többmillió éves maradványokat fedeztek itt fel.

Tarcali-tó

Tokaj szomszédságában, a Nagy Kopasz-hegy lábánál elhelyezkedő bányatavat ma kékeszöld színéről és vadvirágos környezetéről ismerhetjük. A térségben évszázadokig folytattak bányászati tevékenységet; a hegy környékén egykor nagyjából húsz külszíni bánya, illetve kőfejtő működött. Érdekessége, hogy medrét nem a talajvíz, hanem a környező források és a csapadék töltötte fel. A tó egyik oldalán egy túraútvonal fut, a part mentén kialakított lépcsősoron pedig feljuthatunk az Áldó Krisztus-szoborhoz, ahonnan pazar kilátás nyílik.

Ez is érdekelhet! 4+1 izgalmas hely Magyarországon, ahol különleges madarakat figyelhetünk meg

Fotó: Shutterstock

 Erdőbényei-tó

A Zemplén-hegység és az Alföld határánál nyújtózik a vulkanikus múltra visszatekintő, 230 méter magas Mulató-hegy. A környéken főleg andezitbányák működtek, amiket utoljára 2007-ben használtak ki. Azóta a bányaudvar nagy részét feltöltötte a víz, amit manapság horgászok és kirándulók szoktak kihasználni.

Gyékényesi-tó 

A magyar-horvát határ mentén elterülő Gyékényesi-tónál a 20. század eleje óta foglalkoznak kavicsbányászattal, mára pedig közkedvelt üdülési és horgászati helyszín. A hat mederből álló terület legnagyobb tava a különösen tiszta Kotró-tó, ami tisztaságának köszönhetően tökéletes a búvárkodásra. A környék egyébként kedvelt üdülőközpont, így a partokon éttermek és szállások sora várja a látogatókat.

Ha már üdülés: 5 tóparti üdülőhely Magyarországon, ha víz mellett töltődnél fel

Kavicsos-tó

Kavicsbányászattal foglalkoztak a Szigetszentmiklós határán található Kavicsos-tó környékén is, míg végül a kilencvenes években végleg bezárt területe. Azóta a bánya helyén egy szigetekkel, félszigetekkel tarkított tó maradt, melyek közül hármat gyalogosan is, ötöt pedig csónakkal tudunk megközelíteni. A térség madárvilága rendkívül gazdag, de a horgászok sem panaszkodhatnak – a fürdéssel viszont óvatosnak kell lenni, hiszen a meder eléggé kiismerhetetlen.

(Forrás: Funzine)

Shutterstock

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!