Elő a lapátokkal: 5 könnyen teljesíthető evezős útvonal Magyarországon Elő a lapátokkal: 5 könnyen teljesíthető evezős útvonal Magyarországon
Fotó: Filip Mroz, Unsplash.

2024-06-12

Elő a lapátokkal: 5 könnyen teljesíthető evezős útvonal Magyarországon

A nyár egyet jelent a vízközeli élményekkel, ilyenkor az aktív turistáknak pedig számos vízisport áll rendelkezésére. Ha a legmenőbb aquaparkokat már bejártuk, akkor kipróbálhatjuk milyen élmény végigevezni Magyarország folyóin – mutatunk is 5 útvonalat, ami tökéletes egy kenus kiránduláshoz!

 

Külső-Béda (2 óra, könnyű)

A Magyarország déli csücskében, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén futó Külső-Béda útvonalát bárki könnyedén teljesítheti. A Kölkedről induló 7 kilométeres pálya csodás vizes élőhelyen visz keresztül, ahol számos vízimadárral találkozhatunk. Nagyobb kenukkal is nekivághatunk a túrának, így családi programnak is szuper.

A túra részleteit ezen a linken tekinthetjük meg.

Fekete-Körös (5 óra, könnyű)

Ha igazán hangulatos kenuzásra vágyunk, akkor vegyük célba a Köröst. A Fekete-Körös vízitúra a Sarkad-Kopolynál indul, majd Városerdő fele halad tovább. Utunk során megállhatunk a Városerdei szabadstrandon egy kicsit fürdőzni, mielőtt továbbhaladnánk Szanazug felé. Itt sem kell lemondanunk az üdülésről, ugyanis számos strand, kikötő, étterem és szálláshely várja a látogatókat.

A túra részleteit ezen a linken tekinthetjük meg.

Ráckeve (6 óra, könnyű)

Ha nem szeretnénk messze menni Budapesttől, akkor a ráckevei Angyal-sziget megkerülése jó választás lehet. A nyugodt, csendes vizű szakasz családosok számára is teljesíthető, ráadásul strandolásra is van lehetőségünk. A túra a Vadkacsa-strandról indul, majd oda is ér vissza. A hidakkal tűzdelt szakaszon megcsodálhatjuk a terület gazdag növény- és állatvilágát: ha jobb oldalt haladva kezdjük meg a túrát, akkor az Angyal-szigetet megkerülve könnyen visszacsoroghatunk a Vadkacsa-strandra.

A túra részleteit ezen a linken tekinthetjük meg.

Gemenci-erdő (6 óra, közepes)

A Gemenci-erdő térsége az egyik legszebb helyszín a kenuzásra: a kanyarokkal teli 22 kilométeres túrát Érdekcsanádon kezjük meg, majd a Rezéti-Holt-Duna ágán haladjunk végig, ami a gemenci erdő mellékágai közül a leghosszabb. A túra során gyakran láthatunk különféle madarakat, az alsó torkolatnál pedig apró halászházakat, nyaralókat láthatunk. Ezt követően eljutunk a bajai Türr István hídhoz. Ide egyébként a Duna fő ágán, de a Vén-Dunán is elérkezhetünk – utóbbi választás esetén megállhatunk az egyik pihenőhelyen, és túrázhatunk is egyet a környéken. A túra végállomása Dunafürdő, ahol valószínűleg már jól fog esni egy kiadós ebéd.

A túra részleteit ezen a linken tekinthetjük meg.

Tokaj – Tiszadobi-ártér (10 óra, közepes)

A nagyjából 40 kilométeres túra során felfedezhetjük a Tisza csodás tájait. A kenut érdemes a Bodrog és a Tisza találkozását követően a vízre rakni, majd lefelé folytatva haladjunk Tiszanagyfalu és Tiszaladány irányába. Ezt követően egy kis kihívásban – de pazar látványban – lesz részünk a tiszalöki vízlépcsőnél. Itt érdemes egy kicsit megpihenni, és akár a környező Kis-Tisza Ökocentrum tanösvényét is végigjárhatjuk. Továbbhaladva elérkezünk az erőműhöz, ez előtt, ha gondoljuk, strandolhatunk egy kicsit a Feketeszakáll Élménypark és Strand területén. Az erőműnél előzetes egyeztetéssel révén átkelhetünk, ennek híján csak emeljük ki a kenut a vízből és sétáljunk át rajta. Ez után már bátran nézelődhetünk, hiszen Tiszadada homokos, ártéri fákkal körülölelt partjáig már nem lesz nehéz dolgunk, innen pedig egy köpés Tiszadob.

A túra részleteit ezen a linken tekinthetjük meg.

(Forrás: Aktív Magyarország)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!