7+1 magyar szur​dokvölgy, ami​ csak arra vár, hogy felfedezd 7+1 magyar szur​dokvölgy, ami​ csak arra vár, hogy felfedezd
Fotó: A kép csak illusztráció / Fotó: Dave Hoefler / Unsplash

2024-06-08

7+1 magyar szur​dokvölgy, ami​ csak arra vár, hogy felfedezd

A szurdokvölgyek az év egészében csodás látványt nyújtanak, nyáron viszont különösen jó érzés elbújni a hűvös sziklák árnyékában. A gyakran apró patakokkal és zöld erdőkkel tarkított szurdokvölgyek nemcsak, hogy gyönyörűek, de szuper lehetőséget biztosítanak azoknak, akik alkalomadtán szívesen maguk mögött hagynák a zajos városokat.

1. Páris-patak völgye

Nógrádszalkától északra, a magyar-szlovák határ közelében húzódó szurdokvölgyet a helyiek csak „Palóc Grand Canyonként” emlegetik. Ugyan nevét egy patakról kapta, területe az év java részében száraz. Az egykori patakmeder fölött több mint 300 méter magasan tornyosulnak a sziklaképződmények, a helyenként elszórt fatörzsbarlangok pedig világszinten is különlegességnek számítanak.

2. Csarna-völgy

A Csarna-völgyet egykor egy kisvasút keresztezte, mára viszont csak a csendet csak a vasúti sínek maradványa mellett csörgedező Csarna-patak csobogása szakítja meg. A környéken könnyebb és nehezebb túraútvonalak is futnak, utóbbi kategóriába tartozik a Csóványosra felvezető pálya is.

A bányatavakat is megéri felfedezni: 5 kristálytisza bányató Magyarországon a tökéletes kikapcsolódáshoz

3. Dera-szurdok

A Dera-patak mentén vezető túraútvonal meseszép környezeten vág keresztül. A kisebb fahidakkal szegélyezett pálya könnyen teljesíthető, így családdal, kisgyerekekkel is bátran belevághatunk. Kiindulópontnak válasszuk Pilisszentkeresztet.

4. Kőszikla-szurdok

A Kis-Balaton szomszédságában elhelyezkedő Kőszikla-szurdok a Zalai-dombság egyik érdekessége, hiszen a dombok között egy rövid, de annál inkább látványos szurdokot láthatunk. A vaslétrákkal ellátott térséget nagyjából két óra alatt bejárhatjuk, egyik legszebb pontja pedig a szurdok peremére felvezető sáv.

Ha inkább két keréken járnánk be az országot: A Balatonon túl: 4+1 belföldi biciklitúra, amit az egész család élvezni fog

5. Kőporos-szurdok

A Magyarország északi részén, Miskolc és Eger között találhatók a Kőporos-szurdok fehéres sziklaképződményei. Kiindulási pontnak válasszuk Cserépfalut: az Ördögtorony tanösvényen haladva látogassuk meg a Suba-lyuk barlangot és az elhagyatott kőfejtőket, majd s Perpác-réten áthaladva forduljunk be a Kőporos-szurdok irányába.

6. Vasas-szakadék

Szentendre szomszédságában található Vasas-szakadék is tökéletes a nyári hűsölésre. Bár gyakran szurdokként emlegetik, a képződmény jobban hasonlít egy hasadékra: a szűk folyosó vége egy barlangba fut, A környéken egyébként számos látnivaló van, beleértve a Dömör-kaput, az Anna-völgyi-vízesést és a Lajos-forrást, mely tökéletes kiindulópontja lehet a kirándulásnak.

Ez is érdekelhet! 6 egynapos úti cél, ahová kevesebb mint 1 óra alatt eljuthatunk Budapestről

7. Tarjánka-szurdok

A Mátra déli oldalában futó patakvölgyben egy igazán keskeny szurdokba futhatunk. A gyönyörű képződmény viszont igencsak balesetveszélyes, ezért kizárólag a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett túrák keretében látogathatjuk meg. A védett területen számos különleges növénnyel és állattal (például a folyami rákkal) találkozhatunk.

+1 Szádelői-völgy 

Ugyan a meredek mészkőképződményekből álló Szádelői-szurdokvölgy éppen csak átlóg Szlovákiába, a határmenti látványosságot az Aggteleki Nemzeti Park térségéből könnyedén elérhetjük. A könnyebb útért választhatjuk az aszfaltos pályát, míg egy kiadósabb kirándulásért érdemes bevállalni a körtúrát is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!