5 egyedi múzeum Magyarországon, amit egyszer látnod kell 5 egyedi múzeum Magyarországon, amit egyszer látnod kell
Fotó: Flippermúzeum, Budapest / Fotó: Shutterstock

2024-05-29

5 egyedi múzeum Magyarországon, amit egyszer látnod kell

A múzeumokban általában festményeket, szobrokat vagy éppen különböző leleteket szoktak kiállítani, ám léteznek olyanok is, ahol egyáltalán nem a megszokott darabok fogadják a látogatókat. Mutatunk is öt érdekes témát feldolgozó kiállítást hazánkban!

 Kalap- és Sipkamúzeum – Nagydorog

Szekszárd és Dunaújváros között, Nagydorogon létezik egy olyan múzeum, ahol festmények helyett kalapok díszítik a falakat. A múzeumot még a Stockinger Artúr plébános „hozta létre” a helyi önkormányzat és a Riedel család segítségével. Lappföldtől kezdve Tunézián át Mongóliáig, a világ minden tájáról láthatunk különböző népviseletekhez tartozó fejfedőket. A kalapgyűjtő plébános egyébként annak idején előszeretettel hordta is szerzeményeit, melyeken keresztül igyekezte megismertetni a Föld országainak kultúráját a helyiekkel.

Boszorkánymúzeum és Boszorkánybazár – Zsámbok 

A misztikus történeteket kedvelők számára igazi érdekesség lehet a zsámboki Boszorkánymúzeum, ahol a boszorkányok mellett, sámánok, törzsi varázslók, tündérek és más mitikus lények rítusaival ismerkedhetünk meg. A tárlat betekintést nyújt a régi korok világába, és szeretne felszámolni az emberek fejében élő sztereotípiákkal, melyek a gyerekmesék hatására alakultak ki. A múzeum maga interaktív, és például Tarot-olvasásra is van lehetőségünk.

Fekete macskát ugyan valószínűleg nem látunk majd, de más állatokat annál inkább: Kicsiknek és nagyoknak: 5 csodás vadaspark Budapest közelében

Korda filmpark – Etyek 

Ha mindig is arról álmodtunk volna, hogy belássunk a filmek kulisszái mögé, akkor az etyeki Korda filmparkot mindenképpen érdemes felkeresnünk. A látogatóközpontban megmutatják nekünk, hogy hogyan is készülnek a modern filmek, betekintést nyerhetünk a stábtagok munkáiba, részt vehetünk egy nyomozós játékban, de kaszkadőr-bemutatót, valamint smink- és maszkmesteri bemutatót is megnézhetünk.

Várpark – Dinnyés

A 2014-ben megnyitott dinnyési várparkot a történelmet kedvelő felnőttek, de az energikus gyerekek is kedvelni fogják. A szabadtéri kiállítás két hektáron terül el, és különlegessége, hogy a ma már csak romokban létező 46 középkori magyar vár kicsinyített verzióit sorakoztatja fel. A várparkot Alekszi Zoltán tervezte meg és építette fel, a helyszín azóta pedig már ötször is bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. A területén felhúzott skanzen egyes házaiba be is sétálhatunk, de a programok között szerepel az interaktív, jelmezes lovagi hétpróba és a kézműves foglalkozások is.

Ha már várak: 4+1 lenyűgöző vár Magyarországon, ahol egyből felelevenedik a múlt

Fotó: Shutterstock

Flippermúzeum – Budapest

Budapest 13. kerületében, a Radnóti Miklós utcában bújik meg egy igazán szórakoztató múzeum, a Flippermúzeum. A több mint 150 gépet felsorakoztató tárlaton a 19. századi elődöktől kezdve a modern flipperekig, a látogatók rengeteg masinát tudnak kipróbálni. Ezek mellett ráadásul más játékgépeket is viszontláthatunk, és persze tárlatvezetésre is beruházhatunk.

Fotó: Shutterstock

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!