Szabadidő az Eb alatt? 4 egynapos program Németországban Szabadidő az Eb alatt? 4 egynapos program Németországban
Fotó: Spreewald, Németország – Fotó: Shutterstock

2024-05-15

Szabadidő az Eb alatt? 4 egynapos program Németországban

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságot idén Németországban bonyolítják le június 14. és július 14. között. A meccseknek olyan városok adnak majd otthont, mint például Berlin, München, Hamburg vagy Lipcse, míg a magyar válogatott Kölnben és Stuttgartban lép pályára. Mutatunk szuper egynapos programlehetőségeket azoknak, akik élőben tervezik megnézni a mérkőzéseket!

Münchentől a Boden-tóig 

Bár Németország déli részén vezetni és a Fekete-erdőn áthaladó vonattal utazni is egyedülálló élmény lehet, ha egy igazán emlékezetes kalandban szeretnénk részt venni, akkor megfogadjuk a The Guardian tanácsát, és hajóra szállunk. A Boden-tó tömegközlekedéssel mindössze két órányira található Münchentől, és tökéletes helyszín lehet azoknak, akik az Eb-t szívesen összekötnék egy kis strandolással.

A középkori Lindau települése például egyszerre ad lehetőséget a városnézésére és az üdülésre: borostánnyal benőtt tornyok, sétálóutcák és persze remek német söröket kínáló sörkertek várják a látogatókat. A BSB kompjárataival szőlősök, ősi templomok, ódon kastélyok és kolostorok mentén hajókázhatunk, de a Boden-tavon a vitorlázást és a szörfözést is kipróbálhatjuk.

Ha kirándulnánk is egy kicsit, akkor utazzunk el Friedrichshafen Zeppelin-múzeumához, Meersburg borászataihoz, vagy éppen Mainau szigetére, ahol a helyi arborétum nyári pompába borult növényei között sétálgathatunk.

Kölni lehetőségekről is írtunk már: EB 2024: 4 program Kölnben, ha a magyarok első mérkőzése előtt még felfedeznéd a várost

Lipcsétől a Szász Svájcig

Szászország fővárosától, Drezdától csupán egy 25 perces vonatútra, Lipcsétől pedig két órányira található a túralehetőségekben és óriási sziklaképződményekben gazdag Szász Svájc Nemzeti Park – ami egyébként olyan filmeket inspirált, mint a Felhőatlasz és a Grand Budapest Hotel. A régió egyik legkedveltebb szabadidős helyszínének számító park általában nem telített turistákkal, leszámítva persze a turistamágnesnek számító Bastei-híd környékét.

A kiránduláson kívül kerékpárra is szállhatunk, mellyel bejárhatjuk a környék éttermeit, de Bad Schandau településénél a wellnesszezésre is van lehetőségünk.

Fotó: Shutterstock
Hamburgtól az Északi-tengerig 

Hamburgtól kevesebb mint kétórányi autózással eljuthatunk Sankt Peter-Ording tengerparti fürdővárosáig, ahol nem csak a spa-komplexumokat, hanem az UNESCO által védett Watt-tenger térségét is bejárhatjuk. A világ legnagyobb egybefüggő árapálysíksága számos madárnak, illetve növény- és állatfajnak ad otthont. A homokdűnékkel tarkított területen zátonyok, tengeri füves rétek, iszapos mocsarak, nem utolsó sorban pedig strandok várják a természet iránt érdeklődő turistákat.

Sankt Peter-Ordingba ráadásul gasztronómiai indíttatással is megéri ellátogatni: a legrégebb óta fennálló Thalamegus kocsmában például megkóstolhatjuk a hagyományos fríz ételeket és a flambírozott gabonapárlatot, egy jó koncertért pedig a Good Times Surfshopot keressük fel.

A Watt-tenger az egyik kevésbé frekventált UNESCO helyszínek közé tartozik: 5 alig ismert UNESCO világörökségi helyszín, amit egyszer látni kell

Berlintől Spreewaldig

A Berlintől nagyjából 95 kilométerre található Lübbenau vásárvárosát úgy is szokták emlegetni, mint Spreewald kapuja – ami gyakorlatilag Németország Velencéje. Az itt kanyargó Spree-folyó egyszer csak több tucat apró vízcsatornává osztódik, melyek hatására egy zegzugos, vízi utakkal tűzdelt ligetes térséget láthatunk. Ezt a változatos ökoszisztémát 1991-ben az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította, hogy a több ezer növény-, madár-, rovar- és emlősfaj védelmét biztosítsák.

Léteznek még hasonló települések: 4+1 jellegzetes település, amit víz fölé építettek

Spreewald zöld paradicsoma nem véletlen kedvelt az utazók körében, ráadásul Berlinből könnyedén, kicsit több mint egy óra alatt eljuthatunk ide vonattal. Értelemszerűen a térség – szorb – kultúráját, hagyományait és természeti értékeit legegyszerűbben csónakokba szállva tudjuk felfedezni.

Ha megéheznénk mindenképpen kóstoljuk meg a helyi savanyúuborkát (Spreewaldgurken), mely oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkezik, egy kiadós ebédért pedig látogassunk el a hatalmas sörkerttel rendelkező Gasthaus Wotschofskába, ami környék egyik legrégebbi vendéglátóhelyének számít.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!