5 belföldi program az ünnepi hétvégére
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-10-16

5 belföldi program az ünnepi hétvégére

Az ország háza ma a te házad

Nyílt napot tartanak az Országházban a nemzeti ünnep alkalmából, amely során 10- 16 óra között ingyenesen nézhető meg az aranyból készült, rekeszzománc képekkel, igazgyöngyökkel és drágakövekkel díszített Szent Korona. Ezenkívül Országház-látogató csoportok is indulnak a Látogatóközpontból 9 és 16 óra között, amire itt van lehetőséged jegyet váltani. A program családi kedvezménnyel is látogatható – erre akkor vagy jogosult, ha legfeljebb 3 gyermek (0-14 év) látogatóval vagy kísérőként, de plusz egy felnőtt is bemehet kedvezménnyel. A 45 perces parlamenti séta során egy idegenvezető kísér végig az épület díszlépcsőjén, kupolacsarnokán, főrendiházi társalgóján és a főrendiházi üléstermen, továbbá megismertet a Ház történetével, építészetével és a benne található műalkotásokkal. A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állásra számíts, illetve azzal is számolj, hogy az épületbe kizárólag biztonsági átvizsgálás után lehet belépni. Az Országgyűlési Múzeum tárlatai a nemzeti ünnepen is nyitva tartanak.

Fotó: Unsplash
Hadtörténet és sörest

Az ingyenes Családi Napon minden érdeklődőt tárt karokkal várnak a klasszicista stílusban épült Hadtörténeti Múzeumban 9- 18 óráig, ahol megtekintheted a már 50 ezernél is több kézi-, gépfegyverekből és egyéb haditechnikai eszközökből álló kiállítást, a katonai egyenruha-tárat, a különleges zászlógyűjteményt, valamint a 28 ezer darabból álló éremgyűjteményt is. Továbbá könyv-, képzőművészeti, fotó-, bélyegző-, plakát- és nyomtatvány-gyűjtemény is vár rád ugyanitt.

A történelem és a jó sörök kedvelőit 18:30-tól várják a szervezők a VIII. HadTörténész Sörestre, igazi különlegességekkel készülve. Hagyományőrző fegyverbemutatóval, valamint különböző kézműves foglalkozásokkal emlékezhetsz meg az 1956-os eseményekre, amelyeket a felnőttek legalább annyira élveznek, mint a gyerekek.

Fotó: Facebook

Kulináris élvezetek Bogácson

Ha imádod a finom ételeket, mindenképp menj el a bogácsi X. Tárcsás Ételek Fesztiválra, ahol már kora reggel isteni illatok hívogatnak a Rendezvényparkba. Az ország különböző pontjairól érkező csapatok hagyományos és különleges tárcsán készült ételeket kínálnak, és a bőséges jó ebéd után (vagy előtt) hagyományőrző és szórakoztató programokkal (íjászat, régi fegyverek bemutatója, kispályás labdarugó torna, magyar népi lovasjátékok bemutatója), kézműves vásárral, népi játszótérrel és isteni bükki borokkal kápráztatják el az érdeklődőket. 16 órától egy vidám, zenés bortúrára is jelentkezhetsz a Cserépi úti pincesoron – 3500 Ft/ fő –, amely során 6 pince kínálatával és borkorcsolya falatokkal várnak.

Fotó: Shutterstock

Az 56-os események falun…

Te is sokat tudhatsz az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről, de vajon mennyire ismered a vidéken lezajlott történéseket? Október 23-án és 24-én 9-17 óráig a szentendrei Skanzenben megismerheted a forradalom körüli időszak falusi mindennapjait, ahol a tragikus események néhány vidéki epizódját is megelevenítik a szervezők. Számos kézműves program közül választhatsz: például rongybaba és svájcisapka készítés, gyertyamártás. Október 23-án a belépés ingyenes, másnap a normál múzeumi belépők érvényesek, a rendezvényes napokra vonatkozó kedvezményekkel.

Fotó: Facebook

Nem csak a vasút szerelmeseinek

A nemzeti ünnep napján ingyenesen látogatható 10-18-ig a Vasúttörténeti Park is, ami a gyerekek nagy kedvence. Európa egyik legnagyobb szabadtéri vasúti múzeumában 100 vasúti járműkuriózum látható, közülük ötven ritka mozdony és egyéb vasúti jármű: sínautók, gőzdaruk, hóekék és más különlegességek. A masinák nem csak nézhetőek, de ki is próbálhatóak, utazhatsz Csajka sínautóval és egy 1926-os gőzmozdonnyal is, de lehetőség van kerti vasutazásra, hajtányozásra is (az interaktív programok fizetősek, kivéve a fordítókorongozást). Igazi őszi, családi program, kár lenne kihagyni.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Facebook