Európa legvagányabb akváriumai a tengeri állatok szerelmeseinek
Fotó: Fotó: Susann Suchster / Unsplash

2024-01-06

Európa legvagányabb akváriumai a tengeri állatok szerelmeseinek

Míg a tengerben úszkálva sokan megijednénk, ha egy medúza, egy rája, vagy éppen egy cápa keresztezné az utunkat, biztonságos üvegfalak mögül jóval barátságosabb kapcsolatot teremhetünk a tengeri állatokkal. Mutatunk négy látványos akváriumot Európából, ahol egy-egy pillanatra biztosan eláll a lélegzetünk!

Nausicaá – Bolougne-sur-Mer, Franciaország

Európa legnagyobb akváriuma Franciaország északkeleti partján, a Calais városától nem messze fekvő Bolougne-sur-Mer településén található.

Az 1991-ben nyílt akvárium 10 ezer négyzetméteres területén több min 58 ezer állat képvisel 1600 különböző fajt, melyeket négy vezetett túra során mutatnak be nekünk a Nausicaá alkalmazottai. Ezen kívül részt vehetünk az oroszlánfókák vagy a lagúnában élő halak etetésében is, de a legbátrabbak a nyitott tetejű simogatóban közelebb is kerülhetnek az adott állatokhoz.

Állatként is nehéz kikeveredni a Sargasso-tengerből: A part nélküli tenger, ami Kolumbusz Kristóf eszén is túljárt

L’Oceanografic – Valencia, Spanyolország 

Európa egyik legnagyobb akváriumában Földünk szinte minden fontos tengeri élőlényével találkozhatunk: vannak fajok többek között a Földközi-tengerből, a trópusi óceánokból, a Vörös-tengerből és még a sarkkörök tájáról is. Az Oceanografic területén ezen térségek alapján több épület helyezkedik el, az akváriumban pedig összesen 500 faj mintegy 45 ezer példányát szemlélhetjük meg. Mindemellett még egy delfines műsorba is beruházhatunk.

Ocenaário de Lisboa – Lisszabon, Portugália

Lisszabon 7 millió liter sós vizet tartalmazó akváriumában több mint nyolcezer tengeri élőlény érzi otthon magát. A tanulmányi sétákon rengeteg érdekességet tudhatunk meg Földünk állatairól és arról is, hogy hogyan védhetjük meg őket, de digitális kiállításokat is megtekinthetünk, melyek az állatok egy-egy természetes élőhelyét mutatják be.

Általánosságban az akvárium este nyolc óráig tart nyitva, de az olyan különleges programok miatt, mint példádul a Cápákkal Alvás, sokszor jóval hosszabb ez az idősáv.

A vízfelszín másik oldalán is érdekes az élet: 6 meghökkentő tény az óceánjáró hajók fedélzetéről, amiről alig hallott valaki

Acquario di Genova – Genova, Olaszország

Az 1992-ben nyílt genovai akvárium 27 ezer négyzetméteres területét négyszáz állatfaj és kétszáz növényfaj teszi varázslatossá. Az épületben a tanulást szórakozással vegyíthetjük, ahogy végigkísérjük a delfinek, cápák és pingvinek mindennapjait.

Az akvárium egyik legnagyobb látványosságának a cápaöböl tekinthető, ahol egészen közelről találkozhatunk a tengeri ragadozókkal – ráadásul amennyiben elég bátrak vagyunk, egy pizsamaparti keretében velük is éjszakázhatunk.

Az Acquario di Genovában ezen kívül akár egy romantikus vacsorát is elkölthetünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!