Ramadán: erre készülj, ha muszlim országba utazol Ramadán: erre készülj, ha muszlim országba utazol
Fotó: Zájed sejk mecset, Abu-Dzabi - Fotó: Unsplash/Artur Aldyrkhanov

2024-03-06

Ramadán: erre készülj, ha muszlim országba utazol

A ramadán ideje alatt a muszlimok a jótékonyságon, az imádkozáson, a Korán olvasásán keresztül a spiritualitásra fókuszálnak, amit egy 30 napos, napkeltétől napnyugtáig tartó böjt kísér, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. De mire számíthatunk akkor, ha ebben az időszakban utazunk valamelyik muszlim országba?

A ramadán időszaka minden évben eltérő, mivel kezdődátumát nem a Gergely-naptár, hanem az iszlám holdnaptár szerint határozzák meg. E naptár szerint minden hónap 29,5 napból áll, így az egész év nagyjából 11 nappal rövidebb, mint a Gergely-naptárban.

A ramadán idén március 10-én kezdődik és egészen április 8-ig tart majd.
Böjt

A ramadán az iszlám vallás egyik legjelentősebb ünnepe, mely során a muszlimok körében a spirituális és Allah kerül a középpontba.

Emiatt az emberek nagyjából egy hónapon keresztül böjtölnek, de a nemi élettől, a dohányzástól és minden olyan cselekedettől tartózkodnak, ami megtörheti a böjt folyamatát, ezzel együtt a test és a lélek megtisztulását.

Mivel a böjt az iszlám vallás egyik alappillére, ezért – néhány kivételtől eltekintve – a gyakorló, nagykorú muszlimok számára betartása kötelező.

Ez is érdekelhet: Szaúd-Arábia megépíti a „sivatagi Orient Expresszt", a Közel-Kelet első luxusvonatát

Fotó: Masjid Pogung Dalangan / Unsplash

Míg a helyiek általában nem várják el, hogy a turisták is böjtöljenek, addig ebben az időszakban egyes országok törvényei megtiltják a nyilvános helyen történő étkezést – de gyanez a helyzet a dohányzással is.

Emiatt érdemes az általunk meglátogatott ország előírásairól tájékozódnunk, ugyanakkor a szabályok városonként is eltérhetnek. Dubaj például egy kedvelt úti célnak számít, ahol sok a külföldi lakos is, így a városban nem tiltják a törvények a nyilvános helyeken történő étkezést, és itt az éttermek is nyitva tartanak napközben.

Fotó: Ibrahim Uzum / Unsplash

Az Egyesült Arab Emírségek többi városa azonban nem ennyire megengedő, így ha napnyugta után szeretnénk vacsorázni egy étteremben, akkor javasolt előre asztalt foglalnunk. Napnyugta után ugyanis a muszlimok megtörik a böjtöt, és egy csoportos étkezés (iftárt) tartanak.

Ha szeretnénk elvegyülni a helyiek között, akkor nyugodtan próbálkozzunk meg mi is a böjt tartásával és az iftárral is. Ilyenkor sok helyen a lakosok együtt törik meg a böjtöt, és a kollektív iftárokon általában mindenki szívesen látott vendégnek számít.

Olvasd el ezt is! 4 közel-keleti úti cél, ha már unod, hogy minden Dubajról szól

Nyitvatartások

A ramadán alatt a nappalok is lelassulhatnak, és a boltok nyitvatartási ideje is alkalmazkodik a böjt napkeltétől napnyugtáig tartó időszakához.

Azokban az országokban, ahol napközben nem engedélyezett a nyilvános étkezés, az éttermek általában csak délben nyitnak ki. Innentől kezdve készülnek az iftárra, így dél után már rendre tudunk elvitelre kérni ételeket, bent étkezni viszont nem lehetséges.

Egyes helyeken a turistalátványosságok nyitvatartása is megváltozik, míg más esetekben erre nincs hatással a ramadán.

A piacok és a boltok általában az iftár ideje alatt bezárnak, és csak az este későbbi óráiban nyitnak ki ismét.

Fotó: SR / Unsplash

Figyelmesség

Amennyiben kulturális érzékenységet szeretnénk mutatni utazásunk alatt, akkor ne étkezzünk, igyunk vagy dohányozzunk azok előtt, akik tartják a böjtöt. A Lonely Planet továbbá azt javasolja, hogy öltözzünk szerényen: ajánlott a vállat és a térdet takaró ruházat viselése, egyes helyeken viszont a teljes láb takarásával mutathatjuk ki a tiszteletet.

Ramadán ideje alatt igyekezzünk kerülni a publikus szeretetnyilvánítást, és bátran köszönjünk a helyieknek a „Ramadan Mubarak” vagy a „Ramadan Kareem” kifejezésekkel. Ezek általános arab üdvözléseknek számítanak, melyek jelentése nagyjából annyi, hogy „áldott ramadánt”, illetve „ramadán a nagylelkű”. A helyiek valószínűleg örülni fognak annak, hogy figyelmesek vagyunk és hogy igyekszünk kapcsolatot teremteni.

Fotó: Masjid MABA / Unsplash

Összességében ha ramadán idején utaznánk muszlim többségű országokba, barátságos fogadtatásra számíthatunk. Ez az adakozás és a nagylelkűség időszaka, így ilyenkor az emberek általában mindent megtesznek azért, hogy segítő kezet nyújtsanak egymásnak és a látogatóknak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!