Több repülőterén még az idén bevezeti a biometrikus azonosítást az európai ország
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-01-24

Több repülőterén még az idén bevezeti a biometrikus azonosítást az európai ország

Portugália öt repülőterén még 2024 év vége előtt bevezetésre kerül a biometrikus azonosítás, amitől azt várják, hogy az utazás gyorsabb, biztonságosabb és érintésmentes lesz. A rendszer tesztelését már Lisszabonban és Portóban is elkezdték, a többi repülőtéren az év második felében várható az újítás.

A több mint hetven repülőtér operatív kezeléséért felelős VINCI Airports közleménye szerint az Európai Unió támogatásával létrehozott NextGenerationEU program keretében összesen öt portugál repülőtéren implementálnák a biometrikus azonosítást.

A technológiai fejlesztéseket támogató programnak köszönhetően először a lisszaboni és a portói repülőtereken, majd később Faro, Madeira, illetve Ponta Delgada repülőterein könnyítheti meg az új rendszer az utazás egyes fázisait.

Az Európai Uniótól más technológiai újításokat is várhatunk: Új projekten dolgozik az EU, a jövőben kiválthatja az igazolványokat egy applikáció

A lisszaboni és portói repülőtereken zajló tesztidőszak a TAP Air Portugal légitársaság schengeni övezetbe induló, előzetesen kiválasztott járatait érinti. A program második fázisában ezen úti célok kiegészülnek majd további, Európán kívüli járatokkal és légitársaságokkal is.

Azok a 18. életévüket betöltött utasok, akik részt szeretnének venni a tesztprogramban egy telefonos applikáción (Biometric Experience by VINCI Airports) keresztül tudnak regisztrálni, de a jelentkezésre a lisszaboni és portói repülőtereken személyesen is van lehetőségük.

Dubajban a földi közlekedést szeretnék megreformálni: Önvezető futurisztikus gyorskabinok járthatnak a jövőben Dubaj utcái fölött

A regisztráció menete egyébként egyszerű: az app (vagy a helyi pult) segítségével csak be kell szkennelni a beszállókártyát, az útlevelet, vagy a portugál személyazonosító igazolványt (nationality card).

Ezt követően már csak egy szelfit kell készíteni, illetve el szükséges fogadniuk a felhasználási feltételeket.

Fotó: Antoine Beauvillain / Unsplash

Azoknak, akik kihasználják a biometrikus azonosítást a regisztrációt követően egyáltalán nem kell bemutatniuk a beszállókártyájukat.

Az technológiai innovációtól a VINCI Airports azt várja, hogy megkönnyíti az utazást, csökkenti a várakozási és sorban állási időt, valamint az utasok adatait biztonságban tartva lehetővé teszi a papír- és érintésmentes utazást is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!