Autómúzeumok Németországban, amelyektől eláll a lélegzeted Autómúzeumok Németországban, amelyektől eláll a lélegzeted

2023-10-16

Autómúzeumok Németországban, amelyektől eláll a lélegzeted

Németország déli része gazdag a középkori hangulatot árasztó településekben és bukolikus tájakban, de ez a vidék egyúttal a legnevesebb német autómárkák otthona is. Mindegyik látványos múzeummal várja a rajongókat – megmutatjuk, miből lehet válogatni, ha felkeresnénk néhányat.

Merre járunk?

A túra legközelebbi pontja, München, 650 kilométerre fekszik Budapesttől, míg a legtávolabbi a 930 km-re lévő Sinsheim. Németország két déli tartománya, Bajorország és a szomszédos Baden-Württemberg is híres autóiparáról, de ha erre járunk, nemcsak a járműmúzeumokat érdemes felkeresni, hanem a környékükön lévő, útba eső festői településeket is. Neuburg an der Donau, Ulm, Nürnberg, Heidelberg vagy Augsburg – mind-mind varázslatos óvárossal, impozáns épületekkel és hamisítatlan középkori hangulattal várja a látogatókat.

Térkép az autós múzeumokhoz megállókkal:

1. BMW Múzeum, München: A bajor prémiummárka látványos gyűjteménye közel ötven év alatt Németország egyik leglátogatottabb vállalati múzeumává nőtte ki magát.

2. Museum Mobile, Ingolstadt: Az Audi és a márka történetéhez kapcsolódó többi gyártó veteránjárművei modern kiállítótérben mutatkoznak be. Több mint technikai múzeum: az elmúlt század eseményeit is kontextusba helyezi.

3. Maybach Autómúzeum, Neumarkt in der Oberpfalz: Aprócska múzeum az autótörténet ínyenceinek. A 2009-ben megnyílt intézmény az egyetlen a világon, amely az egykor világhírű Maybach luxusautók történetét mutatja be.

4. Sinsheim Technikai Múzeum, Sinsheim: A baden-württembergi kisváros nemcsak a Hoffenheim futballcsapatról híres, hanem az évi egymillió látogatót vonzó, 50 ezer négyzetméteres technikai múzeumáról is.

5. Mercedes-Benz Múzeum, Stuttgart: A stuttgarti létesítmény az egyetlen, amely az automobil teljes, 135 éves történelmét végigdokumentálja, gyakorlatilag annak legelső napjától kezdve.

6. Porsche Múzeum, Stuttgart: Tizenkilenc győzelmével a Porsche messze a legeredményesebb márka a patinás Le Mans-i 24 órás versenyen – a legendás versenyautók mellett a múzeumban számos egyéb ritka látnivaló is akad.

És akkor most jöjjön az összes múzeum kicsit részletesebben!

Illusztráció: Nyilassy Lili

​1. BMW Múzeum

Építészeti szempontból is kiemelkedő a BMW müncheni főhadiszállása mellett 1973-ban megnyílt múzeum – a hengerfejet idéző épület (a helyiek „salátástálnak” becézik) belső terében körkörösen haladva fedezhetjük fel a bajor márka történetét, amely repülőgépmotorok gyártásával indult, majd motorkerékpárok és végül autók összeszerelésével folytatódott. Az állandó kiállítás keretében mintegy 120 járművet csodálhatunk meg, és a BMW Múzeum egyben a híres Art Cars kollekció otthona is – legalább egy autót mindig kiállítanak a neves kortárs művészek (Andy Warholtól Jeff Koonsig) által kifestett 19 négykerekű közül. Ráadásul a múzeum autóval és metróval is csupán negyedórányira található München történelmi épületekben bővelkedő belvárosától.

2. Museum Mobile

Ingolstadt Bajorország negyedik legnagyobb városa, s közel ezeréves történelmének köszönhetően bővelkedik a látványos gótikus épületekben – áma település mégsem ezek miatt került be a köztudatba. Ingolstadt neve immár teljes mértékben összefonódott az Audi márkával, amelynek főhadiszállása és legfontosabb üzeme is itt található. A museum mobile 2000-ben nyílt meg, itt a több mint 80 járművet felvonultató tárlat révén tekinthetjük át, miként lett a két világháború közötti kis márkából napjaink egyik legnagyobb prémiumgyártója, s megtudhatjuk, pontosan mit is szimbolizál a négy egybefonódó karika. A múzeum belsejében lévő körforgó liftben mindig 14 autó látható állandó fel-le mozgásban.

3. Maybach Autómúzeum

Motorkerékpárokon és egyéb kiállítási tárgyakon kívül a Neumarkt in der Oberpfalz-ban lévő intézményben csupán 20 autó látható – de milyen autók! A szám csak relatíve alacsony, hiszen a Maybach luxusmárka által 1921 és 1941 között gyártott 1800 négykerekűből mára mindössze 160 maradt fenn világszerte – ezek mindegyike a gyűjtők féltett és értékes kincse. Vagyis a később újjáélesztett márka ma fellelhető klasszikus példányainak több mint 10 százalékát találjuk egy helyen, emellett korabeli erőforrások és alvázak, valamint gazdag képanyag révén ismerkedhetünk meg a maga korában a Rolls-Royce-szal vetekedő gyártó históriájával. Történelmi látnivalókat a bajor kisvárosban is találunk, amely az idők során svéd, francia és osztrák fennhatóság alatt is állt.

Fotó: Maybach Museum

4. Sinsheim Technikai Múzeum

Összeállításunk kakukktojása, de ez csak az előnyére válik. Több száz, technikatörténet jelentőségű jármű otthona, a tárlat ugyanis nemcsak veteránautókat és -motorokat vonultat fel, de Forma–1-es versenyautókat, traktorokat, kerékpárokat, gőzmozdonyokat, katonai gépeket, különleges járműveket és szuperszonikus repülőket (köztük a Concorde-ot) is. Sinsheimban ráadásul mindent testközelből lehet megcsodálni – a gyerekek külön értékelik majd, hogy a repülőkbe és a mozdonyokba is be lehet mászni! Nem véletlen, hogy a járványidőszak előtt évi egymillió látogatót vonzott.

5. Mercedes-Benz Múzeum

„A jövő a múltban gyökerezik” – a világ legrégebbi autógyártója találó mottót választott 2006-ban átadott stuttgarti múzeumához. A 16 500 négyzetméteres kiállítótér kilenc emeleten terül el, és a 160 jármű mellett több mint 1400 további kiállítási tárgy vezet végig minket a Karl Benz által 1886-ban megépített első autó óta eltelt időszakon. A spirális elrendezés két, ugyanabból a pontból és ugyanoda érkező, de különböző tárlatot foglal magában: az egyik hét termen keresztül mutatja be a márka történetét, a másik öt helyiségbe csoportosítva vonultat fel különböző egyedi járműveket. A végállomás mindkét esetben a Mercedes-Benz elképesztő versenymúltját prezentáló kollekció. A múzeum bejárása egész napos program, de érdemes Stuttgartra is időt szánni: eltér ugyanis az ipari központokról alkotott sztereotípiáktól, hiszen szép zöldövezetekkel, köztük szőlőhegyekkel fogadja a látogatókat.

6. Porsche Múzeum

A Le Mans-i 24 órás futam hősei, áramvonalas sportkocsik, legendás kupék és kabriók – az összes múzeum közül minden bizonnyal itt található a legtöbb olyan modell, amely a kamaszfiúk szobájának falán is feltűnik. A külcsín pedig méltó a belsohöz – a Porsche főhadiszállása Stuttgart egyik külső kerületében, Zuffenhausenben működik, ahol már 1976-ban megnyílt egy aprócska múzeum, amelyet 2009-ben egy hipermodern épület váltott fel. A befektetés végső költsége meghaladta a 100 millió eurót, ami a létesítmény high-tech hangulatában is megmutatkozik. A múzeum számos versenyautó és egyedi modell otthona, ezek sztoriját akár testre szabott magán-tárlatvezetésen is megismerhetjük. Utóbbinak természetesen megkérik az árát, de hát egy prémiummárka prémiumszolgáltatása nem is lehet olcsó.

Fotó: Facebook