Hamarosan startol a mindent látó űrtávcső Hamarosan startol a mindent látó űrtávcső
Fotó: Fotó: Facebook/NASA

2023-10-16

Hamarosan startol a mindent látó űrtávcső

A NASA szeptemberben jelentette be, hogy a sikeres tesztelési folyamat után december 18-án indulhat útjára a régóta várt James Webb űrtávcső (JWST). Az eszköz a NASA, a Kanadai Űrügynökség az Európai Űrügynökség összefogásával hat év alatt épült meg 10 milliárd (!) dollárból, és még 2002-ben, a tervezési szakaszban nevezték el James Webbről, a NASA második igazgatójáról.. A teleszkóp egyelőre Kaliforniában van, de Francia Guyanából lövik majd fel év végén.

Ez lesz a No.1

A NASA a valaha volt legjobb űrtávcsövet akarta megépíteni, a kezdeti kutatási adatok pedig máris azt mutatják, hogy valóban ez a legjobb űrkutatási eszköz, ami valaha készült – nem véletlen, hogy végül akkora összeget költött rá a fejlesztésben részt vevő három űrügynökség. A James Webb egy 6,5 méter átmérővel rendelkező, infravörös űrtávcső, a Hubble űrtávcső utóda. Az új eszköz a Hubble 11,1 tonnás tömegénél sokkal könnyebb, mindössze 6,2 tonnát nyom, és a már említett, elődjénél sokkal korszerűbb infravörös-technikával működik. Erre azért van szükség, mert az űr tele van kozmikus porral, ami zavarja az érzékeny műszereket, melyeket még a napsugárzástól is el kell takarni.

Fotó: Facebook/NASA

A küldetés

Hogy mi lesz az űrtávcső missziója? Az ősrobbanás után létrejött csillagok és galaxisok vizsgálatától a Tejúton keresztül az univerzum egészét elemzi majd, továbbá a Naprendszerünkön kívül eső bolygók felfedezése és kutatása is a fő feladatai közé tartozik majd. Az űrteleszkóp küldetése a kezdeti 6 hónapos tesztelési időszak után 5 évig tart majd.

A JWST programja igen összetett, egy komplex kutatási tervet építettek a távcsőre, sőt az a JWST utódjáról, az ATLAS (Advanced Technology Large-Aperture Space Telescope) űrtávcsőről is folynak már tárgyalások. Az ATLAS tükre 16 méteres átmérővel még nagyobb felbontásban készítené majd a felvételeket.