10 érdekesség a Burdzs Kalifáról 10 érdekesség a Burdzs Kalifáról
Fotó: Fotó: Unsplash

2023-09-08

10 érdekesség a Burdzs Kalifáról

2010 óta a dubaji felhőkarcoló a világ legmagasabb építménye és egyben az Egyesült Arab Emírségek egyik legkedveltebb látványossága. Most 10 érdekességet is megtudhatsz a lélegzetelállító toronyról.

1. A torony formáját a pókliliom inspirálta

Ahogy rengeteg tornyot és épületet a természet inspirált, úgy a Burdzs Kalifa épületét is egy virágról mintázták. Ahogy a virág szárát is több másik szár fogja közre, az épület belső épületét is több hasonló kisebb torony veszi körül.

Fotó: Pixabay

2. 100 000 elefánt súlya

Az építéshez annyi betont használtak, mint 100 000 elefánt súlya, persze a betonon kívül rengeteg acél, alumínium és üveg is van az épületen. Azt nem tudják megsaccolni, mennyi lehet az építmény teljes súlya.

3. Ablaktisztító maraton

3 hónapba telik, mire az alpinisták az összes ablakelemet meg tudják tisztítani, hiszen az egész tornyot üveg borítja. Ezt általában úgy kivitelezik, hogy mire a végére érnek, kezdhetik az egészet elölről.

Fotó: Unsplash

4. 12 000 ember keze munkája

Összesen 12 000 szakember és építőmunkás dolgozott a Burdzs Kalifán, amíg a teljes magasságát elérte. A 2010-es átadásig 22 millió munkaórát tettek bele a mérnökök és a kétkezi munkások a torony elkészítésébe.

5. Napi két naplemente

Ha van kedved, naponta kétszer is megnézheted a naplementét a felhőkarcolóról, ugyanis olyan magas, hogy az alsóbb szinteken már lemegy a nap, amikor a csúcshoz közel még jó ideig látható.

6. Sokszoros rekorder

A Kalifa-torony nemcsak magassági rekordot tart, még több szempontból világelső:

  • A legmagasabb szabadon álló építmény
  • A legmagasabban lévő kilátó (124. emelet)
  • A legtöbb egy épületben lévő emelet (163 emelet)
  • A legmagasabb felhőkarcoló (antenna nélkül 828 m)
  • A világ leggyorsabb liftje (64 km/h vagy 18 m/s)
  • A legmagasabb fekvő uszoda (76. emelet)
  • A legmagasabbra épített mecset (158. emelet)

Illusztráció: Wikimedia

7. Nemcsak gyors, hosszú is

Felvonója a világ legmagasabb liftje: 504 méter magas és másodpercenként 10 métert süllyed vagy emelkedik.

8. Mennyien férnek el benne?

Úgy tervezték, hogy egyszerre 35 ezer ember férjen el benne kényelmesen, de átlagosan 10 ezer ember van a lakásokban, irodákban, éttermekben és üzletekben a személyzettel együtt.

Fotó: Unsplash

9. Együnk jó magasan!

A találóan elnevezett Atmoshpere étterem a 122. emeleten helyezkedik el (Hoppá, még egy rekord, mert ezzel a legmagasabban lévő étterem.), 442 méter magasságban. Az étteremből szinte egész Dubaj jól belátható.

10. Nem sokáig lesz a legmagasabb

Már épül a Jeddah Tower Dzsiddában, Szaud-Arábiában, amelyet eredetileg 1 mérföld (1609 méter) magasra terveztek, de a terület nem alkalmas ekkora épület felépítésére, így végül 1 kilométer magas lesz. A Jeddah 172 méterrel lesz magasabb, mint a dubaji Burdzs Kalifa. A felhőkarcoló építését 2013-ban kezdték el, de a földtani vizsgálatok miatt többször leállt az építkezés, nehéz megjósolni, mikor lesz kész. Egy biztos: a pénz biztosan nem fogy el rá, a projekt alkotója és vezetője ugyanis a szaúdi-arábiai herceg, Al-Waleed bin Talal, a leggazdagabb arab a Közel-Keleten.