A 10 legszebb filmbeli hely, amelyre el kell jutnod
Fotó: Fotó: Unsplash

2023-09-08

A 10 legszebb filmbeli hely, amelyre el kell jutnod

1. Angkorvat – Lara Croft: Tomb Raider

A kambodzsai turizmusnak kétségtelenül jót tett a 2001-ben bemutatott Lara Croft: Tomb Raider akciófilm Angelina Jolie-val. Az templomegyüttes már több mint 800 éve áll ott, a turisták mégis csak az elmúlt 20 évben árasztották el.

Fotó: Getty Images

2. Salzburg – A muzsika hangja

Az osztrák város a Salza folyó mentén fekszik, körbeveszik a hegyek, eszméletlen szép a természetes és az épített környezet is. A Villa Trapp szálloda az 1965-ben forgatott musical egyik fő helyszíne, de az egész város elvarázsol majd a barokk építészetével, a kedves kis kávézókkal és a Mozart Múzeummal.

Fotó: Facebook

3. Petra – Indina Jones és az utolsó kereszteslovag

A jordániai szentély az ország legkedveltebb turista látványossága. Petra területén eddig 800 királysírt tártak fel a régészek, a leghíresebb szentély – amely a legtöbb fotón is szerepel – a Kincsesház, amely egy szépen díszített, több mint 2000 éves mauzóleum és kripta. Soknak tűnhet a 800 királysír, de akkoriban a városban 30 ezer ember is lakhatott, és rengeteg átutazó kereskedő is megfordult a településen. Akkoriban Petra egy oázisként működött a sivatagban saját vízrendszerrel.

Fotó: Getty Images
4. Szkíathos – Mamma mia!

2008 óta, a Mamma mia! musicalfilm premierjétől sokan fantáziálunk arról, hogy egy görög szigetre költözünk és élünk, mint Amanda Seyfried és Meryl Streep Szkíathoson. A film nagy részét a Szkíathoson és a Szkepoloszon forgatták.

Fotó: Getty Images

5. Savoca – A keresztapa

Vito Corleone a gengszterfilm sztorija szerint egy létező, bájos kis Szicíliai faluból, Savocából származik. A producerek azért választották ezt a helyszínt, mert viszonylag érintetlen volt, és kevesebb problémájuk akadt az igazi helyi maffiával. A csodás terrakotta tetőket, a citromfákat és kaktuszokat látva nem is értjük, Vito miért akarta elhagyni ezt a lélegzetelállító helyet...

Fotó: Getty Images

6. Matamata – Gyűrűk ura

A legfontosabb és legnépszerűbb látványosság Új-Zélandon a Hobbitfalva, amelyet az északi szigeten, Matamatához közel találunk. Az eredeti díszleteket elbontották, hogy a jellegzetes, zöld dombokat visszaadják a legelésző bárányoknak, majd A Hobbit forgatásához visszaépítették. Ezeket utána meg is hagyták, és ma már egy egész tematikus parkot építettek köréjük.

Fotó: Unsplash
7. Maya Bay – A part

A thaiföldi Maya Bay egészen varázslatos, de sajnos A part című film miatt veszített érintetlen szépségéből. Évről évre milliók látoganak ebbe a phuketi öbölbe: Leonardo di Caprio 20 évvel ezelőtti tripje évente 1 millió utazást generál, persze pandémián kívüli időszakokban. 2018-ban egy időre lezárták az öblöt, hogy regenrálódni tudjon a buja zöld dzsungel, és a fehér homokos part.

Fotó: Getty Images

8. DuPont erdő – Éhezők viadala

Az Éhezők viadala legerőszakosabb és legemlékezetesebb jeleneteit a DuPont State Forestben forgatták az Egyesült Államokban. Dús fenyőerdői, sziklás hegyei és drámai vízesései tökéletes hátteret adtak a sci-finek. Irány a Triple Falls és a Bridal Veil Falls, ahol megtalálhatod Katniss tavacskáját és azt a spotot, ahol Peeta álcázta magát.

Fotó: Getty Images

9. Aït Benhaddou – Gladiátor

Ez az apró, marokkói, sivatagi város már sok mindennek a helyszíne volt a Múmiától a Trónok harcáig. De a leghíresebb helyi film kétségkívül a Gladiátor. Ridley Scott ókori római városként mutatta be a helyet, amely eredetileg egy lenyűgöző sivatagi erődítmény.

Fotó: Getty Images

10. Glenfinnan viadukt – Harry Potter

A 30 méter magas, 15 skóciai viaduktot a Harry Potter filmben örökítették meg. A viadukton közlekedő gőzös viszi a filmben a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába a gyerekeket.

Fotó: Getty Images