Okosváros a bor vonzásában – Ilyen Bordeaux 2022-ben Okosváros a bor vonzásában – Ilyen Bordeaux 2022-ben
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-10-11

Okosváros a bor vonzásában – Ilyen Bordeaux 2022-ben

Bor, bor és bor. Franciaország hatodik legnagyobb városát, Bordeaux-t átitatja a „hegy leve”. 2022-ben azonban nemcsak château-i miatt érdemel kiemelt figyelmet a Garranone-parti település, hanem azért is, mert Valenciával párban büszkén viseli az Európa okosfővárosa címet. Lássuk, mi is rejlik emögött!

A világ legfejletteb okosvárosaiban olyan projektek zárultak le vagy futnak napjainkban is, mint az egész várost lefedő ingyenescwifihálózat, vagy a szenzoros közlekedésirányítás, építve az IoT (Internet of Things) digitális eszközeire, a kiterjesztett valóságra és a big datára. Mára a városvezetők is rájöttek, hogy a digitális lehetőségek kínálatát a fogyasztók igényeihez kell szabni. A városlakók és az odalátogatók közlekedési, kultúrafogyasztási, életmódbeli szokásait elkezdték összeseperni a közösségi médián, online felméréseken, konferenciákon keresztül. Az eredmény: a polgárok válaszaikkal aktívan befolyásolhatják a döntéshozatalt, kellemesebbé válik a városi lét, a komfortos környezetben pedig nő a hatékonyság, a termelékenység. Mindenki nyer. Vagy mégsem?

Ha a készpénzalapú vásárlás helyett digitálisan költünk, ha az okos utcai lámpákkal kevesebbet fogyasztunk, és javul a közvilágítás, ha a városszerte elhelyezett szenzorok révén, környezetünket is óvva, kevesebb időt kell közlekedéssel töltenünk, akkor nemcsak lakókörnyezetünket tehetjük biztonságosabbá, hanem a város gazdasági teljesítményének növeléséhez is hozzájárulhatunk. Mindez persze privát szféránk beszűkülésével jár, hiszen a biztonságunk érdekében hangfelismerő szenzorok, távvezérlésű kamerák figyelnek bennünket, rögzítik a mozgásunkat. Valamit valamiért?

Fotó: Shutterstock

Szintlépés a bor fővárosában

Franciaország borfővárosában 2008 tavaszán az okosmegoldások közül még csak az tűnt fel, hogy a megállókban található online utastájékoztató oszlopok valós időben mutatták a villamosok érkezési idejét, az áramszedőket pedig a zsúfolt belvárosi szakaszokon a földbe süllyesztett harmadik sínre cserélték. Az azóta eltelt tizennégy év alatt azonban Bordeaux szintet lépett, nem is akármekkorát. A város vezetése a techszolgáltatóktól való függés elkerülése végett a nyílt szabványokon alapuló okoseszközök mellett tette le a voksát. Egy intelligens város alapjainak létrehozása érdekében olyan IoT-platformot hoztak létre, hogy...

...a település működésére vonatkozó és az annak lakosaitól nyert adatok tárolása biztonságos módon megoldható legyen.

Az igazán nagy változást 2017 hozta meg: az UNESCO világörökségi listáján a legtöbb (347) épített örökségi tétellel büszkélkedő város a múlt megőrzése mellett azóta a fenntartható jövőre is nagy hangsúlyt fektet. Az okosvárossá válás egy féléves tesztidőszakkal kezdődött. Az egyik városrészben, ahol több közintézmény, a Kongresszusi Központ és a Matmut Atlantique Stadion is található, mintegy 500 mozgásérzékelőt helyeztek el, egyebek közt lámpaoszlopokra (amelyek így csak akkor kapcsolnak be, ha mozgást érzékelnek), középületekre (amelyek nagyobb rendezvények idején automatikusan fénybe borulnak), e-autó-töltőkre és szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez. Amellett, hogy ezek révén a város adatot gyűjthet arról, hogy a lakosság mit, mikor és milyen mértékben használ (az autótöltéstől a hulladékürítési szokásokig), a szenzorok felszerelése a takarékos energiafelhasználást és a károsanyag-kibocsátás csökkentését is szolgálja. Miután a tesztidőszak sikerrel zárult, ma már a város nagy része a fenti okosmegoldások használatával jóval takarékosabban üzemeltethető.

Világjárók intelligens paradicsoma

Mivel egy város „okossá válásának” folyamatában kiemelt szerepet kapnak a turistákat segítő rendszerek, szót kell ejtenünk a TBM telefonos applikációról, melynek segítségével menetrendi és valós idejű forgalmi adatokhoz juthatunk, sőt utazástervezőt is igénybe vehetünk. Az appon keresztül 24, 48, illetve 72 órás városi bérlet is vásárolható, mellyel a korlátlan közlekedésen kívül a város jelentősebb látnivalóit – köztük 20 múzeumot – is megtekinthetünk.

A Witick alkalmazáson keresztül pedig bármelyik bordeaux-i közlekedési eszközre vásárolható e-jegy.

További irigylésre méltó, tömegközlekedést érintő tény, hogy Bordeaux-ban minden egyes villamos kerekesszékkel is könnyen használható, ahogy a napi közlekedés részét képező folyami hajók és buszok is, ahol külön helyet biztosítanak számukra.

A parkolásért 9-től 19 óráig a városban mindenhol fizetni kell, parkolójegy pedig legfeljebb két órára váltható. Ehhez nem kell automatát vagy aprót keresni, SMS-t küldeni, az EasyPark appal mindez könnyen megoldható. Letöltését követően csak a bankkártya- és a rendszámot kell rögzítenünk, mire a rendszer megtalálja a zónát és a kocsinkat. A lejárat előtt jelez, a végén pedig automatikusan küldi a számlát. Hosszabbítani ér. Végezetül ott a Météo Bordeaux alkalmazás, amely szintén felettébb hasznos, hiszen nemcsak a havi átlagos hőmérsékletet mutatja, hanem részletes előrejelzést ad, és valós időben frissíti a helyi meteorológiai adatokat, így könnyítve meg a döntést, hogy folyóparti piknikezős vagy múzeumos programot tervezzünk-e.

Kötelező látnivalók

A kulturális élet java a bor köré épül, így sem a château-látogatást, sem a bormúzeumot nem érdemes kihagyni.

La Cité Du Vin

Az egyedi tervezésű bormúzeum a város valódi ékkövének számít. A 10 emeletes épület, illetve 55 méter magas tornya számos tematikus túrát kínál. A National Geographic a világ legjobb múzeumai között tartja számon.

Miroir D'Eau

Tipikus, kihagyhatatlan városi látnivalót a Place de la Bourse-on találunk. A klasszicista stílusban épült egykori tőzsde épülete (Palais de la Bourse) és a Vámmúzeum előtt, a tér közepén terpeszkedik a szökőkút táplálta Miroir d'Eau, amelynek vizében tükröződve a két 18. századi épület egészen egyedi látványt nyújt. Az Atlanti-óceánba torkolló Garonne partja pedig ideális egy kis korzózásra.

Les Bassins Des Lumiéres

Szabad fordításban a Fények medencéi. A helyszín az egykori világháborús tengeralattjáró-bázis Észak-Bordeaux-ban. A február 11-én két új kiállítással újranyitott térben lenyűgöző művészi fényjátékban lehet részünk, felfedezhetjük Velence kanálisait, épületeit és tereit, a spanyol festő, Joaquín Sorolla szemüvegén keresztül pedig rácsodálkozhatunk a tengerpartok világára és hangulataira.

Vacsora a Melodie-ban

A belváros Saint-Pierre negyedében, egy szűk sétálóutcában bújik meg a dallamos nevű Melodie étterem, ahol a francia konyha gyönyörei közül a libamáj és talán még egy töltött libanyak is a tányérunkra kerülhet, mielőtt felszolgálnák a helyi desszertet a cannelés-t. Mivel a legjobb éttermek hamar megtelnek, érdemes időben asztalt foglalni. Erre szolgál a La Fourchette applikáció, mellyel előzetes rendelés esetében akár 50 százalékos kedvezmény is elérhető.

Château Pape Clément


A B jelű villamos egészen Bordeaux délnyugati kerületéig, Pessacig viszi az utasokat, ahol keressük fel a Château Pape Clément borászatot! Idegenvezetéssel a kert és a pince is bejárható. Az időutazás több évtizedes hordók között kezdődik, majd a kastélyban ér véget, ahol – a 19. századi életérzését sugalló – szállás is foglalható. Bárhol tervezünk borkóstolót a városban, jó választás a Vivino app: részletes leírások alapján válogathatunk a château-k között és a kínálatukban, illetve vásárolhatunk is az alkalmazáson keresztül.

Fotó: Shutterstock

Valencia 2022 másik okosfővárosa

A római kolónia alapította, saját nyelvére és okosfőváros címére büszke Valencia odafigyel a digitális innovációra. A szemétgyűjtő konténerek, mielőtt megtelnének, jelzést adnak a központnak; bizonyos városrészekben zajmérő szenzorok működnek; itt is fellelhetők okoslámpák, illetve az okosturizmus keretében nyújtott információk, és persze van a városnak saját turisztikai applikációja is. A látnivalók közül kiemelkedik a katedrális: úgy tartják, itt található a Szent Grál. Ugyancsak elbűvölő a selyembörze épülete, a Serrano-kapu, a központi vásárcsarnok és az Európa legnagyobb tudományos szórakoztatóközpontjának számító Művészetek és Tudományok Városa, amelyet a Turia folyó kiszáradt medrére építettek.

Fotó: Shutterstock