Szeretsz e-rollerezni? Figyelj az új szabályokra!
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-06-09

Szeretsz e-rollerezni? Figyelj az új szabályokra!

Bécsben május 19-től nem lehet majd behajtani rollerrel kórházak és lakóövezetek környékére, illetve olyan forgalmas és népszerű, turista-csomópontokra sem, mint a Stephansplatz, a Bécsi Operaház, az Albertina, a Kärtner Straße vagy a Naschmarkt. Ettől az időponttól kezdve kizárólag az erre, pirossal kijelölt mobilitási pontokon lehet csak leparkolni az e-rollerekkel. Ha lemerül a bérelt roller, akkor a legközelebbi, autók számára kijelölt parkolóhelyen kell leállítani úgy, hogy minél kisebb helyet foglaljon.

Növelik parkolók számát

Jelenleg 130 rollereknek szánt parkolóhely – ún. mobilitási pont – van az osztrák fővárosban, ahol pontonként 8-10 rollert lehet maximum szabályosan leállítani, de ezeknek a pontoknak a számát idén a városvezetés 200-ra szeretné növelni, és jövő év végére további száz mobilitási pontot jelölnek még ki.

Lassít magától

Ha a száguldozó e-rolleres nincs tisztában a szabályokkal, akkor a járműve automatikusan lelassít néhány zsúfolt belvárosi ponton, például az Innere Mariahilfer Straßén. És a központilag programozott e-rollereket nem is lehet olyan helyen lerakni, ahol nincs a közelben gyűjtőpont, hiszen csak a parkolók 100 méteres körzetében lehet befejezni a bérlést. A szabályok betartását a jövőben a bécsi közterület-felügyelők ellenőrzik, akik szabálytalanság esetén büntetést is kiszabhatnak, értesítik a szolgáltatót, akinek pedig kötelessége azonnal megszüntetni a helyzetet. Ezen felül a bécsiek már a jövőre is gondolnak: egy uniós pályázaton kiválasztanak majd négy roller-kölcsönző szolgáltatót, akik az osztrák főváros szabályai szerint működnek, tehát csak kiszámíthatóan jól működő cégek maradhatnak fenn a rostán.

Fotó: Shutterstock