4 kultúra, amiben szokatlan dolgoktól rezzennek össze a helyiek
Fotó: Getty Images

2024-01-10

4 kultúra, amiben szokatlan dolgoktól rezzennek össze a helyiek

Egyes fóbiákkal a világ szinte bármely pontján találkozhatunk: sokan tartanak például a magasságtól, a pókoktól vagy éppen a tömegtől. A kulturális különbségek miatt van viszont néhány dolog, ami bár nekünk első hallásra furcsának hangozhat, az adott helyen élő embereknek igenis komoly félelmeket okoz.

Félelem a „nem" szótól – Mexikó

A mexikói kultúra leginkább barátságos kommunikációról és a nyitott helyiekről híres. Náluk a „mi casa es su casa" – magyarul az „én otthonom a te otthonod" – kifejezés jellemzi a mindennapokat, a család pedig az első. Kedves természetüknek köszönhetően azonban rendelkeznek egy furcsa félelemmel, amely sokunknál teljesen életidegennek tűnhetnek.

A mexikói lakosok ugyanis borzasztóan utálják, ha olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor úgy érzik, hogy nemet kell mondaniuk. Éppen ezért gyakorlatilag mindent meg is tesznek, hogy elkerüljék az ilyen szituációkat.

Ha véletlenül mégis kikerülhetetlen egy ilyen élethelyzet, akkor igyekeznek a nemleges válasz helyett valamilyen igenlő, pozitív feleletet adni – később pedig udvariasan kibújni a kínos szituáció alól.

Érdekesség, hogy a megfelelési kényszer miatt Japánban is kialakult egyfajta szociális szorongás a nem szó környékén: itt főleg attól tartanak, hogy nem megfelelő, elutasító viselkedésükkel esetlegesen szégyent hozhatnak szeretteikre.

Giphy

Ha már furcsaságok: Ezek voltak 2023 legfurcsább turistatörvényei Európában

Félelem a 4-es számtól – Japán

Japánban van viszont egy másik domináns félelem, ez pedig a – számukra – balszerencsés négyes számot érinti. Míg Európában a félelem oka többek között annak köszönhető, hogy Júdás volt a 13. vacsoravendég, aki elárulta Jézust, a 4-es számtól való rettegésnek még egyszerűbb magyarázata van. Sok kelet-ázsiai nyelvben ugyanis a négyes szó hangzása nagyon hasonlít a halál szóéhoz (mindkettő fonetikusan shi), emiatt pedig a tetrafóbiával küzdők igyekeznek korlátozottan használni a mindennapokban.

Fotó: Jackson Blackeye / Unsplash

Ventilátoroktól való félelem – Dél-Korea

A hamuesgyemant.hu cikkében az egyik legfurcsább félelemnek a dél-koreai emberek körében elterjedt fóbia számít. Dél-Koreában valamiért ugyanis sokan úgy hiszik, hogy amennyiben egy ventilátor társaságában alszanak a zárt szobában, akkor az nagyon hamar kihűlhet, így pedig a békésen szundikálók könnyedén a hipotermia, azaz a kihűlés áldozatává válhatnak.

Persze – ahogy a legtöbb fóbia – nem teljesen indokolt, hiszen a ventilátorok csak légáramlatokat mozgatnak; arra még télen sem képesek, hogy jégveremmé alakítsák a szobát.

Itt pedig vicces hagyományokról írtunk: 5+1 furcsa szokás a világból, ami kellemetlen helyzetbe hozhatja a turistákat

Giphy
Emberfóbia – Svédország

Akik rendszeresen böngészik az internetet, azok már találkozhattak olyan vicces képekkel, melyeken az látható, hogy a skandinávok még a buszmegállóban is kellő távolságot tartanak egymástól. Míg a másokkal való együttlétet és a különböző társas interakciókat érintő szociális szorongás a világ számos országában jelen van, addig a felmérések szerint a svédeknél jóval magasabb arányban fordul elő ez a fóbia.

A szám meghaladja a felnőtt lakosság 15%-át, de a gyerekekre vonatkozóan is nagyobb problémát jelent, mint más társadalmakban.

Pontos okát még nem tudják, de könnyen elképzelhető, hogy egy olyan erősen elszigetelt ország lakóiként, mint a svédek, sokkal nehezebben alkalmazkodnak a globális, összekapcsolt világ velejáróihoz.

Fotó: Bored Panda

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!