Mit keresett egy jégkrémhajó a második világháborúban? Mit keresett egy jégkrémhajó a második világháborúban?
Fotó: Egy katona és barátnője fagylaltozik 1940-ben – Fotó: Profimedia

2024-03-09

Mit keresett egy jégkrémhajó a második világháborúban?

Az első világháború környékén lépett életbe az Egyesült Államokban 99. számú általános parancsként is ismert szabályozás, ami a tengerészeti hajók fedélzetén betiltotta az alkoholos italokat. Szeszes italok híján viszont kellett valami, ami legalább egy kicsit lelkesítette a tengerészeket, és így jött képbe a fagylalt.

A 99. számú általános parancs 1914-es bevezetését hamarosan a köztudatban csak szesztilalomként emlegetett kiegészítés követte, ami az egész országban betiltotta a szeszes italok forgalmazását és fogyasztását.

A tengerészeknek viszont szükségük volt egy új kedélyjavítóra, a megoldást pedig egy egyszerű, de nagyszerű termék, a fagylalt jelentette.

A hideg édesség gyorsan nagy népszerűségre tett szert a hajókon.

A második világháború idején a katonákkal is történt egy furcsa eset Japán környékén: A sziget, ahol egy nő uralkodott 32 katona felett

A Military Times kifejti, amikor 1942-ben az USS Lexington teherszállító egy japán torpedó hatására süllyedni kezdett, a matrózok menekülés közben megragadták a fagyasztóládákban található fagyikat és elkezdték magukba tömni az édességeket.

„A túlélők leírása szerint a legénység sisakjaikból kanalazva falta a fagylaltot, mielőtt a Csendes-óceánba ereszkedtek volna”

– idézi fel az esetet Matt Siegel az Atlantic cikkében.

A második világháború idején így már nagyon is virágzott a fagylaltfogyasztás, ennek pedig ékes példája volt a fagyis hajóként ismert uszály.
TikTok-videónkban mesélünk a szokatlan hajóról, és persze képeket is mutatunk róla: 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!